In Nederland lijken we er niet vroeg genoeg mee te kunnen beginnen: seksuele voorlichting. Al op de basisschool leren we dat je verliefd kunt worden op jongens of meisjes, of misschien wel op allebei. Een paar jaar later worden we op de middelbare school met onze neus op de stijve feiten gedrukt en trekken we een condoom over een houten penis. Maar hoe leert de rest van de wereld over de bloemetjes en de bijtjes?

In China hoef je niet bij je ouders aan te kloppen met vragen over seks. Daar kun je iedere avond naar de radio bellen voor een potje stevig seksadvies. In Kenia zijn het de oudere vrouwen die wel van wanten weten. Zij vertellen de jongere generatie hoe ze hun 'v' moeten verzorgen voor optimaal genot. En in Nicaragua hebben ook volwassenen nog een hoop te leren. Daar gaan ze met megafoon en een bus vol condooms de straat op.

Maar we beginnen met wat sex talk. In Bolivia stikt het in de klas van de mythes over de voortplanting. En in Ethiopië worden ze er maar ongemakkelijk van. Althans, wanneer er zo'n leuke correspondent met een camera voor je neus staat. 

wistjedat:

in Ethiopië de mythe heerst dat je door het eten van pepers je maagdelijkheid verliest?

44 procent van de Nederlandse jongens denkt dat je minder snel een soa krijgt als je je wast na seks.

Sekskennis wordt onderling steeds minder uitgewisseld onder jongeren in Nederland. Uit onderzoek van Rutgers is gebleken dat jongeren onder de 25 de seksuele voorlichting op school met een 5,8 beoordelen. Ze geven aan voldoende te leren over voortplanting, anticonceptie en soa's. Toch wordt er met ouders en vrienden minder gepraat over seks dan vijf jaar geleden. En waar er minder openheid is, liggen mythes op de loer. 

44 procent van de Nederlandse jongens denkt bijvoorbeeld dat je minder snel een soa krijgt als je je wast na een vrijpartij. Metropolis ging op zoek naar de meest opvallende seksfabels die wereldwijd bestaan. 

klik hieronder voor de wildste seksmythes

in Japan doen ze aan ooglikken

Japan was een aantal jaar geleden in de ban van het fenomeen ‘ooglikken’. Deze fetisj zou een soort nieuwe ‘second base’ zijn geworden en scholieren zouden er oogchlamydia van krijgen. Dit verhaal is echter een hoax.

kralen als anticonceptiemiddel

In sommige Afrikaanse landen dragen vrouwen zogeheten 'waist beads', die hen onweerstaanbaar zouden maken. Mooi natuurlijk, al is het gerucht dat ze ook als anticonceptie zouden werken minder sexy.

mannen met borsthaar zijn beter in bed

In India doet het verhaal de ronde dat mannen met borsthaar beesten zijn in bed. Hoewel haar tot een verhoogd niveau van testosteron kan leiden, is het nog geen garantie voor een betere bedprestatie. 

in China hebben vrouwen horizontale vagina's

Chinezen hebben volgens een hardnekkige mythe 'horizontale vagina's', een gerucht dat al rondgaat sinds de 19e eeuw. Inmiddels is het toch onderuit gehaald, wellicht door de komst van het internet.

seks met ongestelde vrouw zorgt voor gehandicapt kind

Dit is er eentje uit de Romeinse oudheid. De god Vulcanus zou gehandicapt zijn, omdat Jupiter en Juno hem verwekten terwijl Juno ongesteld was. Natuurlijk heeft menstrueren in het echt niet zo'n goddeloze uitwerking. 

je raakt niet zwanger als je seks hebt in water

Meisjes zouden niet zwanger raken als ze seks hebben in het water, zo luidt de Oegandese mythe. Het water heeft helaas geen beschermende werking en het sperma komt gewoon direct in de vagina terecht. 

'heeft uw kanariepiet wel eens een condoom gezien?'

praten over seks

Kun jij je hét gesprek met je ouders nog herinneren? Lekker ongemakkelijk, met je ouders praten over seks en je lichaam. Maar wel heel erg nodig. Zo wist je als meisje hopelijk al dat je een keer ongesteld zou worden en als jongen dat een plakkerige boxershort in de ochtend helemaal niet gek is.

In heel veel landen is dat wel even anders. Daar is praten over seks taboe. Vragen aan je ouders hoe de pil of condooms werken, of het hebben over de eerste kriebels in je buik zit er dan niet in. Dat resulteert onder andere in behoorlijk wat tienerzwangerschappen. Per jaar komen er wereldwijd zo’n 7 miljoen nieuwe tienermoeders bij.

Maar ook volwassenen kunnen soms nog een hoop leren over seks. En helemaal als het gaat over veilig vrijen. In Nederland stijgt het aantal soa’s onder 50-plussers flink. En ook in Nicaragua hebben volwassenen soms nog nooit een condoom in hun handen gehad, laat staan gebruikt. Daarom gaan ze daar met een megafoon en een bus vol condooms de straat op. Onze correspondent ging een paar jaar geleden, toen er minder onrust was in Nicaragua, mee met deze condoombus.

seksuele voorlichting in Nicaragua

Het aantal tienerzwangerschappen in het Latijns-Amerikaanse land is hoog. Ongeveer 25% van alle zwangere vrouwen, is nog niet volwassen. En dat terwijl je in iedere apotheek condooms en de anticonceptiepil kunt vinden. Lees verder...

De seksuele voorlichting is er beperkt, maar niet afwezig. Hoe komt het dan dat er zoveel tieners zwanger raken?

De meningen (en onderzoeken) lopen hierover uiteen en de oorzaak is waarschijnlijk ook niet eenduidig. Maar vooral in de kleine dorpen van Nicaragua speelt een bepaalde factor een belangrijke rol in tienerzwangerschappen: de roddelcultuur. In de dorpen wordt ontzettend veel gekletst, waardoor veel jonge Nicaraguaanse meiden niet om condooms of andere anticonceptie durven te vragen in een volle apotheek. 

'zo hou zelfs jij het lekker strak'

In de Verenigde Staten zijn er ook volwassenen die behoefte hebben aan extra seksles. De clubs, bedrijfjes en zelfs feestjes waar ze je leren om openlijk over seks en seksualiteit te praten schieten er uit de grond. En ook op Instagram kun je antwoord vinden op heel veel vragen over seks en seksualiteit. Zo richt CYCLES+SEX zich op vragen van millennials, bijvoorbeeld: Vergroot tanden poetsen na orale seks je kans op een soa? Wat kun je doen als een partner een grotere sex drive heeft dan de ander? Op the.vulva.gallery kun je ook eindeloos scrollen door vulva's in alle soorten en maten.

seksles op z'n Keniaans

In Kenia geen feestjes of Instagram, daar leer je de belangrijkste lessen van wijze oude oma's. Zoals oma Asha. Al veertig jaar leert ze andere vrouwen hoe ze hun vagina goed moeten verzorgen en daarmee hun huwelijk in stand kunnen houden. Met behulp van wat chloridezout houd je volgens haar je vagina strak, droog en schoon. En zo houd je volgens oma Asha ook je man bij je. Seksles op z’n Keniaans. Let wel op dat je deze les met een korreltje (chloride)zout neemt; Metropolis raad je af dit thuis uit te proberen.

seksuele voorlichting in Kenia

Volgens een recent onderzoek van het Amerikaanse Guttmacher Instituut, valt er nog veel te verbeteren op het gebied van sex ed in Kenia. Meer dan driekwart van de scholieren tussen de 15 en de 17 jaar heeft het bijvoorbeeld op school nooit over voorbehoedsmiddelen gehad. Lees verder...

In 2013 verklaarde de Keniaanse overheid om meer aan uitgebreide seksuele voorlichting te gaan doen vanaf de basisschool. Die uitgebreide voorlichting houdt volgens de standaarden van de Verenigde Naties in dat er naast aan zaken zoals de voortplanting, soa’s en anticonceptie ook aandacht besteed wordt aan relaties, gender, mensenrechten en seksueel misbruik.

Hoewel slechts twee procent van de scholieren zegt dat ze het ook daadwerkelijk over al deze dingen hebben op school, ontstaat er soms wel op andere manieren aandacht voor. In januari bijvoorbeeld ontstonden in Nairobi protesten die leken op #MeToo. Nadat op Facebook verhalen werden gedeeld over aanrandingen door het personeel van Kenia’s grootste publieke ziekenhuis, gingen honderden mensen in Nairobi de straat op om te protesteren onder de hashtag #EndKNHRot.

Niet alleen in Kenia ontstonden #MeToo-achtige protesten. De redactie van Metropolis zette er een paar voor je op een rij.

vijf lessen over seks

Niet alle lessen over seks leer je tijdens biologie. En niet alle vragen over seks wil je aan een docent of ouder stellen. Gelukkig zijn er altijd wijze oma’s of andere (s)experts die wel raad weten en hun adviezen graag met je willen delen. Metropolis stelde op basis van deze adviezen uit de afgelopen jaren een kort handboek samen, met vijf vragen over seks die iedereen ooit wel eens heeft gesteld. Al zijn de antwoorden misschien wat onverwachts.

Let op: Dit is hoe onze experts de zaken aanpakken. We hebben het niet zelf uitgeprobeerd en weten dus niet of hun lessen werken. Een tip van Metropolis: don't try this at home en laat het (chloride)zout maar in je keukenkastje staan!

1. hoe vertel ik mijn partner wat ik wil in bed?

Een goed gesprek over je eigen voorkeuren en die van je partner kan wonderen doen. Maar soms lukt het even niet om je wensen goed onder woorden te brengen. Misschien hebben jij en je partner in dit geval baat bij een meer visuele leerstijl. Correspondent Carren uit Nairobi zag dat een paar knuffels uitkomst kunnen bieden. Een beer en een konijn werken prima om je ideale vrijpartij uit te beelden aan je lief.

2. hoe krijg ik een orgasme?

Het kan best lastig zijn om tot een hoogtepunt te komen. Gelukkig kunnen vrouwen leren orgasmeren in een cursus. Volg bijvoorbeeld de 'genietles' van Svetlana uit Oekraïne. Nadat zij en haar man scheidden vanwege een te weinig opwindend seksleven, reisde Svetlana de wereld over op zoek naar de beste orgasmegeheimen. Met een handig apparaat leerde zij om haar vaginaspieren aan te spannen. Ook kent Svetlana nog een paar trucs waardoor je al voor de seks opgewonden raakt. Span je spieren daar down under aan, doe je vuist snel open en weer dicht en zeg: 'mamamamamama'.

3. kan ik mijn penis langer maken?

Je zult er een stukje voor moeten reizen, maar in Senegal weten Oma Yokk en haar zonen daar wel raad mee. Tijdens een sessie word je meegenomen naar het bos. Hier kies je een stuk hout uit dat gelijk is aan het formaat penis dat je graag zou willen hebben en voldoet aan je verdere eisen. Leg je penis hierop terwijl je behandelaar spreuken opzegt en je toewuift met brandende takken. Neem vervolgens vier slokken van een speciaal drankje. Het smaakt nergens naar, maar het recept houden Oma Yokk en haar zonen liever geheim. Na een week zou je resultaat moeten zien. Let op: voor deze behandeling zul je wel vier keer moeten terugkomen.

4. hoe krijg ik een nog intenser orgasme?

Vergeet Kamasutra, Betty uit Kenia leert je graag over de sekstechniek ’Kachabali’, voor hoogtepunten hoger dan Mount Kenya. Bij Kachabali zit de vrouw met haar benen wijd en zit de man tegenover haar. De man houdt zijn penis vast met zijn duim op de bovenkant en slaat daarmee tegen het ‘boontje’ van de vrouw aan. Wissel een beetje af tussen horizontale en verticale bewegingen. ‘Kachabali’ is trouwens niet alleen leuk voor de vrouw. Mannen kunnen hun penis ook in rap tempo tegen de tong van de vrouw slaan om ook zo'n intens orgasme te bereiken. Succes gegarandeerd, zegt Betty.

5. hoe krijg ik meer zin in seks?

Last van een laag libido? Daar hebben ze in Colombia een assortiment aan wonderdrankjes voor. Arrechón (dat betekent zoiets als 'ontzettend geil'), tumbacatre, of viche, een drank van gefermenteerde rietsuiker... Je zou er een ‘innerlijke explosie van opwinding’ en passionele hete seks krijgen. Voeg er ook een schepje van de ‘borojó’-vrucht aan toe voor nog wat extra opwinding. 'Je voelt een soort vuur dat langzaam naar beneden glijdt en dan ineens explodeer je! Het stijgt naar je hoofd en bonkt door je aderen en dan voel je de warmte.'

'ik voel niks bij seks met een meisje'

experimenteren in Cambodja

Een beetje experimenteren hoort erbij in je tienerjaren. Ook in Cambodja, waar jongeren van alles uitproberen. Hoewel dit niet altijd zonder discussie gebeurt, zien sommige ouders het wel door de vingers. Zelfs wanneer jongens graag experimenteren met jongens en meisjes met meisjes. Zolang je uiteindelijk maar wel keurig trouwt met iemand van het tegenovergestelde geslacht.

Onze correspondent Thearith ‘experimenteert’ ook. Al hoopt hij er eigenlijk op dat zijn ouders tegen de tijd dat hij moet trouwen, hem zullen accepteren zoals hij is. Thearith neemt ons mee in de wereld van de Cambodjaanse dragqueens. Vol glitter, glamour en vriendschap.

seksuele voorlichting in Cambodja

Seks en seksualiteit is nog steeds een groot taboe in Cambodja. Maar de jongeren van Cambodja (ongeveer 52% van de bevolking is onder de 24-jaar) eisen steeds vaker informatie en geloven meer en meer in hun recht op goede seksuele voorlichting. Lees verder...

In 2017 presenteerde de overheid het plan om zogenoemde ‘life skills classes’ te introduceren voor middelbaar en hoger onderwijs. In deze lessen leren studenten over LGTBQ en krijgen ze seksuele voorlichting. Voor Cambodja, waar het homohuwelijk nog steeds verboden is en praten over seks binnen de familie een groot taboe is, is dit een heel progressief voorstel.

seksperts

Over de hele wereld zijn er mensen die seksuele voorlichting in eigen handen nemen. Ze vinden dat scholen verkeerde informatie verstrekken en kinderen bang maken voor seks of zijn het taboe helemaal zat. Zoals de 22-jarige Oegandese Ruth Nabembezi. In haar tienerjaren verloor ze haar zus en ouders aan aids. Omdat ze in die tijd bij niemand terecht kon met vragen, creëerde ze ‘Ask Without Shame’, een online platform waar jongeren toegang krijgen tot informatie over seksuele gezondheid.

Sexpert Mahinder Watsa is de Goedele Liekens van India. Al vijftig jaar probeert hij zijn landgenoten openlijk over seks te laten praten. Hij heeft zijn eigen column en beantwoordde in de afgelopen jaren tienduizenden mailtjes. Mét een beetje humor natuurlijk. Onlangs werd deze documentaire over Mahinder gemaakt: Ask the sexpert.

'mijn vriendin vindt me te geil'

rukradio

In China hoef je voor de nodige seksuele voorlichting de radio alleen maar af te stemmen op het superpopulaire programma Postbus Paradijs. Luisteraars bellen in met kwesties zoals: 'Mijn vriendin wil het uitmaken, want ze vindt me te geil.' In zijn antwoord neemt de presentator geen blad voor de mond. Ongezouten Chinees seksadvies dus!

seksuele voorlichting in China

In China krijgen jongeren nauwelijks seksuele voorlichting. Thuis wordt het niet besproken en ook op de meeste middelbare scholen is er geen seksles. Toen een universiteit in Beijing vorig jaar een grondig getest tekstboek over seksuele voorlichting uitbracht, maakte dat de nodige discussie los. Lees verder...

Want was dit nou voorlichting of porno?

Begin dit jaar wees China een eerste lichting van zo'n zeventig professionele seksuele voorlichters aan. Zij volgden een training en zijn officieel door de staat gecertificeerd. Op universiteiten geven zij nu seksworkshops. En die worden druk bezocht. Al gaat dat wel gepaard met het nodige ongemak. In China praat je niet over seks in het openbaar, dat wordt gezien als obsceen en ongepast. De voorlichters hebben het daarom niet makkelijk en krijgen soms zelfs zakjes poep naar hun hoofd geslingerd. Toch is de seksuele voorlichting erg belangrijk. Het aantal abortussen onder jonge mensen in China is ontzettend hoog, net zoals het aantal jonge mensen met hiv.

veel meer seksuele voorlichting

Ben je nog niet uitgekeken? Mooi. Want de Metropolis-correspondenten hebben nog veel meer verhalen voor je over seksuele voorlichting. Zo komen in Burkina Faso de jongens niet meer bij van het lachen als ze een houten penis zien. En daar moet dan ook nog een condoom om heen? In veel Afrikaanse landen worden vrouwen onder dwang besneden, maar niet in Rwanda. Daar nemen oudere vrouwen meisjes van rond de tien mee naar het bos, om zogenaamd ‘takken te halen voor bezems’. In werkelijkheid worden ze daar voorbereid op een – volgens Rwandese traditie – gezond seksleven. En waar Rashida Jolley vroeger Miss Washington D.C. was, verspreidt ze nu de boodschap van seksuele onthouding voor het huwelijk, samen met haar harp: 'Ik ben getrouwd met mijn harp'. Bekijk hier de televisieuitzending die we eerder over seksuele voorlichting maakten!

nog meer Metropolis?

Metropolis komt elke maand met een nieuwe online story met daarin nieuwe video's en de beste reportages uit het archief. Benieuwd naar stuntende vrouwen in Nepal, eenzame plasticverzamelaars in Burkina Faso en Cambodjaanse rattenvangers? Bekijk onze andere verhalen hieronder!