OVT zoekt mensen met een persoonlijk verhaal over de opwinding, verwarring, verlichting, relatietroublures of -therapie die Anja Meulenbelts boek De schaamte voorbij hen bezorgde. Email ons met een korte beschrijving van uw verhaal en we nemen contact met u op!

Veertig jaar geleden, in 1976, verscheen het boek De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt.

Meer dan een half miljoen exemplaren zijn er verkocht, en ‘het cultboek van het neo-feminisme' werd in maar liefst elf talen vertaald. Zelf zegt Meulenbelt dat ze nooit had voorzien dat het boek zo’n ophef zou geven. Laat staan dat ze had kunnen weten dat De schaamte voorbij zoveel woede en zoveel misverstanden zou genereren. En bovenal, zoveel levens zou beïnvloeden.

In de documentaire ´Het spoor terug´ van 25 december gaat OVT op zoek naar die opwinding van veertig jaar terug en willen we de draagwijdte van deze ‘Bijbel van het feminisme’ onderzoeken. Ook willen we laten horen hoe revolutionair het dan wel niet was en waarom het invloed had op de persoonlijke levenssfeer van de lezeressen en hun partners.

Daarom doen we nu een oproep aan de lezeressen en lezers van toen om ons te mailen met hun verhaal over wat De schaamte voorbij teweeg heeft gebracht. Ook verhalen van de partner van een lezer/lezeres horen we heel graag! We hopen uw boosheid, vreugde, verbijstering, ontwaking of anderszins te gebruiken in onze documentaire. Anoniem ook, als daar behoefte aan is.

Stuur een mailtje en we nemen contact met u op. Ons adres is ovt@vpro.nl. En voor wie in de stemming wil komen: luister hier een loflied op Anja Meulenbelt (e.a.) van feministies vrouwenkoor De Sirenes.