Radiomaker Laura Stek was getuige van het protest tegen de oliepijpleiding bij reservaat Standing Rock. Ze maakte voor OVT een documentaire over de geschiedenis van de moeizame relatie tussen de inheemse bevolking en de Amerikaanse overheid.

Het afgelopen jaar verzamelden vele duizenden activisten zich bij het reservaat Standing Rock in Noord-Dakota. Ze protesteerden tegen de aanleg van de bijna 2000 kilometer lange oliepijpleiding die langs het Sioux-reservaat door de Missouri Rivier loopt.

De Sioux vrezen dat het (drink-)water in de rivier wordt vervuild. Bovendien doorkruist de pijpleiding ook heilige grond met oude graven, dat hun in een verdrag uit 1851 is toegezegd door de federale overheid.  

In februari 2017 waren er nog maar weinig activisten over. Tamara Howard - Rabbit Head was daar een van. Samen met haar vrouw Ceci en hond Orion reed ze iedere dag van hun huis in Rapid City naar hun tent in Standing Rock om te protesteren. Tot het leger er op 22 februari een einde aan maakte. Er volgde een ontruiming met tanks en helikopers. Tientallen mensen werden gearresteerd. Het laatste stuk van de oliepijpleiding wordt nu alsnog aangelegd.

Het is niet de eerste keer dat first nations in opstand komen tegen de overheid. In 1973 was er een vergelijkbaar protest bij het plaatsje Wounded Knee, zo’n 500 kilometer ten zuiden van Standing Rock. De opleving van dit indianen-activisme, de zogenaamde ‘Red Power’-movement in de jaren zeventig, tegen het innemen van Sioux-land door de overheid, werd een breed en internationaal gedragen protest.

Na de ontruiming van Standing Rock bezoekt Tamara Howard Wounded Knee om met activisten van weleer te bespreken hoe het nu verder moet.

In De laatste dagen van Standing Rock een portret van Tamara Howard, tegen de achtergrond van de geschiedenis van de moeizame relatie tussen de inheemse bevolking en de Amerikaanse overheid.

Luister zondag 2 april naar de documentaire in OVT op NPO Radio 1, 11.25-12.00 uur. Bekijk nu de interactieve versie van de documentaire met film, audio en foto´s op vpro.nl/standingrock.

(Tekst uit VPRO Gids 2017 #9)