Als er iemand mag zeggen dat hij de oorlog overleefd heeft, is het Wim Aloserij. Hij vluchtte in 1943 voor de Arbeitseinsatz, werd opgepakt en zat achtereenvolgens in de beruchte Gestapogevangenis aan de Euterpestraat in Amsterdam, in Kamp Amersfoort en in de concentratiekampen Husum en Neuengamme. Ten slotte keerde hij uit Duitsland terug op het gevangenenschip Cap Arcona dat bij vergissing door de geallieerden de zee in gebombardeerd werd. Van de paar honderd overlevenden was hij er een.
Journalist Frank Krake schreef er het boek ‘De laatste getuige’ over. De auteur is samen met de hoofdpersoon Wim Aloserij 8 april bij ons te gast.

In 1987 maakte OVT een reconstructie in twee delen van de ontruiming van het concentratiekamp Neuengamme, het vervoer van de gevangenen naar de haven van Lübeck, het aan boord gaan van drie Duitse schepen en het bombardement van de schepen door de RAF. Van de ruim 10.000 gevangenen kwam meer dan driekwart om bij deze ramp, die zich één dag voor de bevrijding voltrok.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft OVT beide delen uit de archieven opgedoken.

Zondag 8 april, NPO Radio 1, 10.00-12.00 uur

Met in het eerste deel interviews over de ontruiming van het concentratiekamp Neuengamme, en hoe de gevangenen op de Cap Arcona belandden. Met onder andere gesprekken met kampgevangen, een Duitse ooggetuige en een van de officieren op het schip.

U kunt het eerste deel hieronder beluisteren.

In het tweede deel interviews over het bombardement en de opvarenden. 
U kunt het tweede deel hieronder beluisteren.