- Jan Brokken, De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Atlas Contact)
- Roelof van Gelder, Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797 (Atlas Contact)
- Bart Van Loo, De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen (De Bezige Bij)
- Annet Mooij, De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares (De Bezige Bij)
- Sjeng Scheijen, De avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst, 1917-1935 (Prometheus)
Wat is het beste historische boek van 2019? Op zondag 27 oktober komen we er tijdens onze uitzending achter. Dan wordt namelijk de Libris Geschiedenisprijs 2019 uitgereikt in de Brakke Grond in Amsterdam.
Van de longlist van tien boeken zijn nu vijf boeken geselecteerd voor de shortlist. De auteurs zijn op 27 oktober te gast tijdens de uitreiking van deze prijs.
dit zijn de genomineerden:
benieuwd naar de genomineerde boeken?
Ook dit jaar maken we met de VPRO een video over elk genomineerde boek. Daarin vertelt de auteur iets over zijn boek, en weet je meteen waar het boek over gaat. Vanaf begin oktober kun je deze video's vinden op onze socialmediakanalen en op de website van de Libris Geschiedenis Prijs.
Daarnaast kun je de genomineerden bewonderen tijdens het Geschiedenis Festival op zaterdag 5 oktober 2019 in de Philharmonie in Haarlem. Daar worden de genomineerden geïnterviewd door jurylid en Volkskrant-redacteur Martin Sommer. Klik hier voor meer informatie over het Geschiedenis Festival.
uitreiking in OVT
Op zondagochtend 27 oktober 2019 reikt juryvoorzitter Sybrand Bum de Libris Geschiedenis Prijs 2019 uit tijdens een speciale live-uitzending van OVT.
Dat vormt ook meteen het slotstuk van de toernee die OVT gaat maken tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. Vanaf 27 september reizen we vijf zondagen lang door het land, om vanuit bijzondere locaties ons programma te maken. Wil je een uitzending bijwonen? Houd dan onze website in de gaten!
over de prijs
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.
De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, meer dan 100 Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.
de jury van 2019 wordt gevormd door:
Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
Juryvoorzitter is dit jaar Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en oud-fractievoorzitter van het CDA.