Deze zondag wordt de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs bekend gemaakt. De afgelopen weken hebben onze boekrecensenten de kanshebbers besproken. Die gesprekken zijn hieronder terug te luisteren.

Benieuwd wie er gaat winnen? Luister zondag 30 oktober naar OVT op NPO Radio 1 om 10:00 live vanuit de OBA Oosterdok.

De strijd om Bali

Anne-Lot Hoek

'Met haar zeer nauwgezette en gruwelijke beschrijving van het militair optreden, de martelingen, verkrachtingen en massa-executies kleurt Hoek het bekende verhaal niet alleen in voor Bali, maar laat ze ook zien dat deze strijd deel uitmaakte van de Nederlandse strategie. ‘Den Haag’ wilde namelijk dat Indonesië een federale staat zou worden, zodat Nederland door middel van verdeel en heers nog een flinke vinger in de pap kon houden', aldus de jury over De strijd om Bali.

De strijd om Bali van Anne-Lot Hoek is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Wim Berkelaar heeft een recensie over het boek gegeven. Klik op de kaft om het gesprek terug te luisteren. 

De politiek van het kleinste kwaad

Bart van der Boom

'De Joodse Raad – door de nazi’s opgericht om de deportatie van Nederlandse Joden vlotter te laten verlopen – heeft na 1945 een slechte naam gekregen. In dit gedegen boek toont Van der Boom dat die inktzwarte reputatie voor het grootste deel is gebaseerd op onkunde, onbegrip en gemakzuchtige oordelen achteraf', zegt de jury over De politiek van het kleinste kwaad.

De politiek van het kleinste kwaad van Bart van der Boom is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Nadia Bouras heeft een recensie over het boek gegeven. Klik op de kaft om het gesprek terug te luisteren. 

De Zwijger

René van Stipriaan

'De Willem van Oranje die eruit oprijst lijkt niet meer op de nobele, onbaatzuchtige, geniale, nationalistische icoon die hij lange tijd is geweest. Hij verloor zelden zijn eigenbelang uit het oog, maar hij was ook iemand die groeide in de rol die hem deels door de omstandigheden werd opgedrongen. Bovendien keerde hij zich niet uit beginselloosheid tegen allerlei religieuze fanatici, maar omdat hij besefte dat godsdienstige scherpslijperij een recept voor burgeroorlog betekende en verdraagzaamheid de maatschappelijke vrede bevorderde', schrijft de jury over De Zwijger.

De Zwijger van René van Stipriaan is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Wim Berkelaar heeft een recensie over het boek gegeven. Klik op de kaft om het gesprek terug te luisteren. 

De Weimarrepubliek

Patrick Dassen

'Het land werd de eerste jaren na 1918 immers geteisterd door opstanden, mislukte staatsgrepen, politieke moorden, economische ontreddering en hyperinflatie. Terwijl de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog het land uitknepen en de Fransen in 1923 het Ruhrgebied bezetten, probeerden in eigen land antidemocraten de democratie om zeep te helpen. Maar dit is slechts het halve verhaal, want vanaf 1924 stabiliseerde de situatie en ging het in veel opzichten beter, terwijl het culturele leven bloeide', aldus de jury over De Weimarrepubliek.

De Weimarrepubliek van Patrick Dassen is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Bart Funnekotter heeft een recensie over het boek gegeven. Klik op de kaft om het gesprek terug te luisteren. 

Het monsterschip

Luc Panhuysen

'Op de van hem bekende manier – met veel oog voor detail en met groot inlevingsvermogen, zodat je de teer en de kruitdampen bijna ruikt en het gebulder van de kanonnen lijkt te horen – beschrijft Luc Panhuysen hoe Tromp er tijdens de Slag bij Duins (31 oktober 1639) in slaagde de enorme Spaanse overmacht te verslaan', is de mening van de jury over Het monsterschip.

Het monsterschip van Luc Panhuysen is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Bart Funnekotter heeft een recensie over het boek gegeven. Klik op de kaft om het gesprek terug te luisteren.