Mogelijk zullen er dit jaar tijdens de Dodenherdenking op 4 mei weer protesten plaatsvinden. Het is niet de eerste keer dat dit moment wordt gekozen om te protesteren, zo zagen we in het verleden bijvoorbeeld protesten waarbij aandacht werd gevraagd voor de vervolging van queer mensen tijdens de holocaust. Deze beweging leidde tot de plaatsing van het Homomonument in Amsterdam.

Opmerkelijk is dat tijdens de Tweede Wereldoorlog homo's wel vervolgd werden, maar niet in Nederland. Wij hadden in 2017 historica Anna Tijsseling te gast om het te hebben over dit monument en de homovervolging in de periode '40-'45.

Luister hier terug: Het Homomonument

Hoera: het homomonument is jarig. De grote roze driehoek staat al dertig jaar in Amsterdam te schitteren, opgericht ter herdenking aan de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. Maar er is wel iets problematisch aan het monument: Homo’s werden wel vervolgd door de nazi’s, maar niet in Nederland. Historica Anna Tijsseling legt uit hoe het zit met het dertig jaar oude monument en de vervolging van homo’s in ‘40-‘45.