Na jaren van discussie en bezorgdheid stemde de Eerste Kamer dinsdagavond in met de wet die definitief een eind maakt aan de gaswinning in Groningen. Begin deze maand leek het er nog op dat de senaat de behandeling van de wet zou uitstellen vanwege vragen over de leveringszekerheid. Dat leidde tot ongeloof en boze reacties in Groningen. Maar 65 jaar geleden had niemand zich voorgesteld dat het zo zou eindigen.

Journalist Lejo Siepe maakte een radiodocumentaire voor OVT over de gaswinning in Groningen. Van de ontdekking van het gas en de vreugde die daarbij kwam kijken naar het protest en de gevolgen voor de Groningers.

Luister hier deel 1 terug: Van trekpaard tot wingewest

Ooit leefden de Groningse dorpen op, dankzij het aardgas. Het gas bracht er in de jaren zestig vrede, geluk en welvaart. Slochteren werd van niemandsdorp tot het bekendste dorp van Nederland. En zo was er meer dat Groningen ten goede kwam, dankzij het gas. Lejo Siepe ging voor Het Spoor Terug naar de gasdorpen en maakte een tweedelige serie over de Groningers en hun gas.

 

 

Luister hier deel 2 terug: Geen aanleiding tot verontrusting

De komst van het gas was niet alleen maar positief. Een halve eeuw later brengt het gas er rampzaligheid en zorg. Lejo Siepe ging voor Het Spoor Terug naar de gasdorpen en maakte een tweedelige serie over de Groningers en hun gas.