Het parlement van Hongkong stemde afgelopen dinsdag unaniem vóór een nieuwe veiligheidswet. Zo kun je nu een levenslange gevangenisstraf krijgen voor “verraad” of “opruiing”. Daarmee lijkt er een definitief einde te zijn gekomen aan de democratische zelfbeschikking van Hongkong. De nieuwe wet is een aanscherping van de veiligheidswet die in 2020 door China aan Honkong werd opgelegd na massale protesten tegen de Chinese inmenging.

Luister hier terug:

Het Hongkongs parlement stemde afgelopen dinsdag unaniem vóór een nieuwe veiligheidswet. Alle 89 aanwezige leden van de China-gezinde volksvertegenwoordiging steunden het voorstel, waarmee er een definitief einde lijkt te zijn gekomen aan de zelfbeschikking van Hongkong. Zo kun je nu een levenslange gevangenisstraf krijgen voor “verraad” of “opruiing”. De nieuwe wet is een aanscherping van de veiligheidswet die in 2020 door China aan de metropool werd opgelegd na grote protesten tegen een nieuw uitleveringsverdrag. Het massale protest van toen kwam voort uit de angst dat Hongkong haar autonomie zou verliezen. De staat heeft namelijk sinds 1997 een uitzonderlijke positie binnen de Aziatische grootmacht. Met de invoering van de nieuwe veiligheidswet lijkt die angst nu werkelijkheid te worden. 

In 2019 spraken we bij OVT met schrijver en voormalig China-correspondent Jan van der Putten. Hij bood inzicht in de bijzondere positie van Hongkong en haar relatie tot China.