Zondag 10 maart zal voor de 96ste keer de Oscaruitreiking plaatsvinden. Onder andere Barbie, The Zone of Interest en Killers of the Flower Moon maken kans op de meest prestigieuze onderscheiding in de filmindustrie; de Academy Award voor beste film. In OVT bespraken we in de afgelopen maanden deze drie films. Luister de gesprekken hieronder terug.

De geschiedenis van de controverses rondom Barbie

Aankomende zondag maakt Barbie kans op acht Oscars. de film wordt aan de man gebracht met: als je van Barbie houdt, dan is dit een film voor jou; als je Barbies haat, dan is dit een film voor jou. En dat lijkt slim, want vanaf het eerste begin heeft Barbie voor controverse gezorgd, weet historica Hélène Winkelman, gepromoveerd op de geschiedenis van Barbie.

 

Bart Nauta over The Zone of Interest

Als je aan het Nazi-vernietigingskamp Auschwitz denkt, denk je niet meteen aan strak gemaaide gazonnetjes, een weelderige tuin met Azalea’s, Zonnebloemen en rozemarijn, of feestjes aan het zwembad. Toch is dat wat we te zien krijgen in de nieuwe speelfilm The Zone of interest.

Bart Nauta doet onderzoek naar dadertrauma, las de memoires van de hoofdpersoon uit de film, kampcommandant Rudolf Höss, en bekeek de film voor ons.

 

De Osage-moorden

In de jaren 20 van de vorige eeuw werden de Osage, de oorspronkelijke bewoners van Oklahoma, slachtoffer van exploitatie, terreur en moord. De daders waren geen vreemden, maar bleken hun witte Amerikaanse naasten. Ze waren uit op de rijkdom en het land van de Osage, nadat daar olievelden werden gevonden. 

Daarover gaat de nieuwe film Killers of the Flower Moon van Martin Scorsesedie gebaseerd is op deze gruwelijke geschiedenis. Historicus en antropoloog Lea Zuyderhout is gespecialiseerd in de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika was bij ons te gast.