OVT

OVT 4 juni 2017

Met o.a. Johan Torrentius: leven en werk van een vergeten 17e-eeuwse meester. Torrentius werd wereldwijd aanbeden om zijn hyperrealistische stillevens, maar zijn ster daalde even snel als hij rees. Na veroordeeld te zijn voor ketterij verdween hij jaren in het gevang en werd zijn werk verbrand. Slechts één werk bleef bewaard. Maarten de Kroon maakte er een documentaire over.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

Merkel en Trump

‘Wij Europeanen moeten ons lot in eigen handen nemen’, zei Bondskanselier Merkel deze week. Want zomaar op Amerika rekenen voor de verdediging van Europa kan niet meer, zo blijkt wel uit Trumps afgelopen bezoek aan Europa. Het botert niet tussen Duitsland en Trump. De leider van de SPD, Martin Schulz, noemde de president zelfs ‘de vernietiger van alle westerse waarden’. En dat in het Duitsland dat na de oorlog de zogeheten ‘Westbindung’ tot heilige doctrine maakte, en dat smolt voor de machthebbers van Amerika.
Een gesprek over Duitsland en Amerika met Duitslandhistoricus Willem Melching.

Torrentius

Johan Torrentius was in de zeventiende eeuw een wereldberoemd schilder, die met mysterieuze methodes hyperrealistische stillevens schilderde. Hij werd aanbeden door Constantijn Huygens, de Engelse koning Charles en het Huis van Oranje. Maar zijn ondergang was even spectaculair als zijn opkomst. Torrentius werd veroordeeld voor ketterij, bijna doodgemarteld en zijn werk in beslag genomen. Slechts één schilderij bleef bewaard. Documentairemaker Maarten de Kroon, bekend van de film Hollands Licht, maakte een documentaire over deze bijna vergeten 17e eeuwse meester: Mysterious Masterpiece.
Maarten de Kroon is te gast.

column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

wetenschap van gene zijde

Geesten, telepathie en psychokinese associëren we doorgaans niet met wetenschap. Toch bogen parapsychologen zich in de twintigste eeuw in Nederland juist in de academische wereld over de bovennatuur. Nederland had zelfs de primeur met Wilhelm Tenhaeff als eerste hoogleraar parapsychologie in Europa. Ingrid Kloosterman beschrijft in ‘Wetenschap van gene zijde’ de opkomst en de ontwikkeling van de vaderlandse parapsychologie.
De auteur is te gast.

weg met Robert E. Lee

Vorige week werd in New Orleans het laatste van een viertal monumenten ontmanteld dat gewijd was aan de Confederatie, de zuidelijke staten van Amerika die de burgeroorlog verloren van de noordelijke staten. De beeltenissen van onder andere generaal Robert E. Lee staan voor velen voor de verheerlijking van onderdrukking en slavernij, maar er zijn ook nog altijd mensen die de verwijdering van de beelden zien als censuur en een aanslag op de geschiedenis. 
Amerikanist Maarten Zwiers is te gast.

Zappa vs Beatles

Het kan niemand zijn ontgaan: de elpee van the Summer of Love, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band is maar liefst 50 jaar oud. Dat in datzelfde jaar ene Frank Zappa een tegenplaat maakte tegen het ‘love and peace’-album van the Beatles, is inmiddels vergeten cultuurgoed.
Zappakenner Co de Kloet komt praten over de tegenhanger van Sergeant Pepper, getiteld ‘We’re only in it for the money’ van The Mothers of Invention.

het spoor terug: de Zesdaagse Oorlog in Nederland (deel 1)

Deze week is het vijftig jaar geleden dat de zogeheten Zesdaagse oorlog tussen Israël en de Arabische staten uitbrak. Een halve eeuw geleden was bijna iedereen in Nederland  nog onbekommerd pro-Israël. Vandaar dat zich vele vrijwilligers aanmeldden om het land van Golda Meir en Moshe Dayan te helpen, en vandaar dat er in Nederland gedemonstreerd werd voor Israël en tegen de Arabieren.
Michal Citroen maakte een documentaire over Nederlands solidariteit van toen met Israël. Zondag het eerste deel van het eerder uitgezonden tweeluik: ‘de Zesdaagse oorlog in Nederland’