OVT

OVT 5 november 2017

Met o.a. De Neanderthaler verdween op eigen kracht. Lang werd gedacht dat het uitsterven van de Neanderthalers aan de mens te danken was. Uit recent onderzoek blijkt echter dat deze onze verre voorzaten helemaal niet nodig hadden om van de aardbodem te verdwijnen.

Verder een nieuw toneelstuk over Anne Frank, de Balfour-verklaring, de column, het Nederlandse Rode Kruis in de oorlog en de eerste zwarte wereldkampioen wielrennen. In het Spoor Terug deze week: ons laatste Europese oerbos staat op het punt te verdwijnen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Het Rode Kruis in de oorlog

Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar. Reden voor een jubileumfeestje, ware het niet dat ons Rode Kruis in de oorlog wat steken liet vallen. Het hoofdbestuur van het Nederlandse Rode Kruis voerde namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog anti-joodse maatregelen uit en schoot ernstig tekort bij hulp aan vervolgde joden in Nederland. Zo blijkt uit Kwesties van leven en dood. Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog een recent verschenen studie van het NIOD.
Auteur en historica Regina Grüter is gast.

Nieuw Anne Frank-toneel

Een toneelstuk over Anne Frank van de eigentijdse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer zou volgens het Anne Frank Fonds in Bazel de nagedachtenis van Anne bezoedelen. Het Fonds dreigt zelfs met een kort geding. Onbegrijpelijk, vindt Leonard Pfeijffer, schrijver en bewerker van het dagboek voor deze voorstelling, ‘want we gebruiken het dagboek als startpunt voor de verbeelding’. Het dagboek had zogezegd wat dramatisering nodig om opnieuw tot leven te komen.
Een gesprek met acteur Hajo Bruins en Anne Frank-historicus David Barnouw.

Column

De column is van John Jansen van Galen.

'de vliegende neger'

Marshall Walter Taylor was de snelste wielrenner ter wereld. Hij was Amerikaan en zwart en werd ‘de vliegende neger’ genoemd. Hij vloog op zijn fiets door Amerika en door Nederland, waar hij in 1902 duelleerde met de beste vaderlandse wielrenners. Wielergeschiedenisliefhebber Jan Mulder schreef Major Taylor raast door Nederland.
Jan Mulder komt vertellen over de eerste zwarte wielrenner ter wereld.

 

100 jaar Balfour-verklaring

Deze week is het precies 100 jaar geleden dat op 2 november 1917 de Balfour-verklaring werd afgelegd. Deze verklaring leidde tot de stichting van een Joods nationaal tehuis in Palestina, dat op haar beurt weer leidde tot de stichting van de staat Israël. Maar daarvan was in 1917 nog geen sprake, de verklaring kwam voort uit de wens om de zionisten in de Eerste Wereldoorlog aan de kant van de geallieerden te krijgen. Een gesprek met Lucas Catherine, auteur van het boek Palestina, Geschiedenis van een Kolonisatie

Weg met de Cabaret Law

Er mag weer gedanst worden in New York. Een bijna 100-jaar oude wet die New Yorkse horeca tot “no-dancing zones” maakte en die de carrières van jazzmusici als Billie Holiday, Ray Charles en Thelonious Monk dwarsboomde is eindelijk uit de boeken geschrapt.
Jazzprofessor Walter van de Leur licht het afschaffen van de Cabaret Law toe en de roerige geschiedenis ervan.

Neanderthalers

De Neanderthaler stierf uit en dat was de schuld van Homo Sapiens. Zo werd er heel lang gedacht. Dat was dus heel anders: de Neanderthaler had onze verre voorzaten helemaal niet nodig om van de aardbodem te verdwijnen. Ze konden dat gewoon op eigen kracht. Zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk populatiebiologisch onderzoek.
Neanderthaler-kenner Krist Vaesen komt praten over de ondergang van de Neanderthalers.

.

Het Spoor Terug: Ons laatste Europese oerbos

Afgelopen zomer was het veel in het nieuws: ons laatste relict van de oorspronkelijke Europese laaglandoerbossen, wordt deels gekapt met goedkeuring van de Poolse overheid. Hoe zit dat precies? En wat is de culturele en historieke waarde van het bos? Laura stek trok de bossen in en reisde langs Poolse koningen, Russische tsaren en Görings heckrunderen.