OVT

OVT 6 augustus 2017

Met deze week voetbalgeschiedenis, Marx' communistische manifest, vakantieman naar Rusland, het verhaal achter het design van het parlement en aflevering 5 van Beeldenstormen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Voetbal in Nederland

Voetbal lijkt al zo oud als wijzelf, maar is het niet. Deze maand wijdt Hard Gras een heel nummer aan de geschiedenis van het voetbal in Nederland. Jan Luitzen en Wim Zonneveld stelden deze editie samen. Hoe is voetbal zo'n belangrijke volkssport geworden?

Wim Zonneveld neemt ons mee in de verrassende ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse voetbal.

Utopia afl. 5 - Marx' communistische manifest

Het visioen van Karl Marx, de man wiens naam dankzij het boek van Thomas Piketty over het kapitaal in de 21ste eeuw weer is opgepoetst. Marx wist zeker dat het kapitalisme op instorten stond. Hij schreef er samen met zijn vriend, Friedrich Engels, een boekje over: Het Communistisch Manifest. Het verscheen in 1848, telde amper 40 bladzijden en zou, meenden de auteurs, belangrijker worden dan de Bijbel.

Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, historici Dennis Bos en Jolanda Withuis.

Vakantieman naar Rusland

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. Iedere week vragen we een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven.

Deze week tipt Rusland-kenner Sana Valiulina ons een bijzondere bestemming.

Ongesigneerd: parlement

Na 150 jaar gesteggel ontwierp architect Pi de Bruijn in 1992 de huidige Tweede Kamer. Toch is D66’er Alexander Pechtold niet tevreden. Vooral de plenaire vergaderzaal moet het bezuren, want die vergroot volgens hem de kloof tussen burger en politiek. Heeft hij een punt?

In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.

Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in iTunes: Ongesigneerd.

Het Spoor Terug: beeldenstormen afl. 5

Deze zomer zenden wij in de tijd van het spoor terug een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Deze week het vijfde deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. Soms is een beeldenstorm de actie van één enkele persoon. In deze aflevering een uitzonderlijk strijdbare vrouw die een onvergetelijk statement wil maken.