OVT

OVT 19 maart 2017

Deze week in OVT hoe de Chinezen de roodharige Barbaren een spiegel voorhielden, het Mirakel van Amsterdam, het overlijden van Chuck Berry, de kunst van het coalitievormen en een nazivergelijking en de Sinterklaasgedichten van Mata Hari ! In Het spoor terug een documentaire van René van Es en Richard den Haring over Goeie Mie, de Leidse gifmengster en seriemoordenares uit de 19e eeuw.

wie gaat met wie en hoe?

Gaan we over links, gaan we over rechts, of gaan we langs het redelijke midden een regering een nieuwe regering krijgen? Het is de vraag die altijd weer gesteld wordt in het naoorlogse politieke bestel: wie gaat het met wie doen? Ook de jongste verkiezingsuitslag geeft volop reden tot speculatie over alle mogelijke politieke permutaties. Politicoloog Peter Bootsma vergeleek de naoorlogse coalitievorming in Duitsland en Nederland, en komt tot de conclusie dat daar de partijen tot elkaar veroordeeld zijn, en bij ons op papier althans iedere keer alles weer mogelijk is.
De auteur is te gast.

column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

wonderhostie

In 1345 werd des avonds 15 maart  in Amsterdam door een zieke man een hostie uitgebraakt en vervolgens in het vuur gegooid, alwaar het de volgende ochtend weer onbeschadigd en kraakwit werd uitgevist. Het was een wonder van bescheiden, Hollands formaat. Hoe het met de zieke man afliep weten we overigens niet. Het Mirakel van Amsterdam stond niettemin aan de bron van een lange bedevaartstraditie. Nog altijd lopen gelovigen jaarlijks de zaterdagnacht na 15 maart de zogeheten Stille Omgang, ter ere van de wonderhostie. Ze praten niet, ze zingen niet, ze lopen als het ware een stiekeme processie, zoals eens roomsen door de straten van Amsterdam schuifelden in reformatorische tijden.
Charles Caspers en Peter Jan Margry schreven Het Mirakel van Amsterdam. Peter Jan Margry komt praten over de moeder van alle stille tochten.

roodharige barbaren

Onze Joost van den Vondel was ongekend complimenteus als het op de Chinezen aankwam. Het land was volgens de dichter ‘een eedle diamant, die goddelijk in d’oogen flonkert’. Op haar beurt was het keizerrijk minder genereus voor onze verre voorvaderen. ‘Roodharige barbaren’ noemde ze de Nederlanders. Deze week verschijnt het boek ‘Barbaren en Wijsgeren. Het beeld van China in de Gouden Eeuw’, en vanaf 25 maart is de gelijknamige tentoonstelling te zien in het Frans Hals Museum.
Thijs Weststeijn, hoogleraar kunstgeschiedenis en samensteller van de expositie en het boek, is te gast.

chuck berry is overleden

De Amerikaanse muzieklegende chuck berry is vannacht op 90-jarige leeftijd overleden. Wie rock en roll zegt, zegt Elvis, maar zegt zeker ook Chuck. We duiden het belang van Chuck Berry met ex-popjournalist Jan Donkers en gitaris van Normaal, Ferdy Jolij

op campagnereis naar nederland

Afgelopen week poogde de Turkse overheid campagne te voeren in Nederland. Ze stuitten daarbij op tegenstand. Hoe ging dat eigenlijk toen de nazipartij in Nederland stemmen probeerde te werven in de jaren ´30?
Willem Melching is te gast en maakt nazivergelijkingen.

de sinterklaasgedichten van mata hari

Bij Veilinghuis De Zwaan in Amsterdam worden binnenkort brieven, foto’s en andere voorwerpen van Mata Hari geveild. Het is dit jaar een eeuw geleden dat de Nederlandse danseres werd gefusilleerd op verdenking van spionage voor de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. De privécollectie bestaat uit persoonlijke brieven, Sinterklaasgedichten, poeziealbums en foto’s. Woordvoerder van De Zwaan Julia de Jong vertelt vanaf de kijkdag over de topstukken en de te verwachten opbrengst.

het spoor terug: goeie mie

Een verhaal over gifmengster en seriemoordenares Maria Catharina van der Linden-Swanenburg. Ze groeit op in Leiden, de tweede helft van de 19e eeuw. Buurtgenoten roemen haar behulpzaamheid en noemen haar liefkozend Goeie Mie. Maar er schuilt ook een duistere kant in Mie... 
Dit verhaal is gemaakt door Richard den Haring en René van Es, en maakt onderdeel uit van hun podcastserie 'MakersRadio'. Meer podcasts van MakersRadio vind je op de website makersradio.nl en in de iTunes store.