OVT

OVT 21 mei 2017

Met o.a. de geschiedenis van de zijderoute. Nu China meer dan 800 miljard euro investeert in de 'nieuwe zijderoute' duikt OVT in de geschiedenis van het eeuwenoude handelsnetwerk.

requiem Blokker

V&D is niet meer, De Gruyter is niet meer en met Blokker gaat het ook helemaal niet goed. Deze week kondigde Blokker de verkoop van winkelketens als Intertoys en Leen Bakker aan. Bovendien moeten dit en volgend jaar 200 filialen sluiten. En dat na de talloze reorganisaties bij wat eens een van de meest trotste familiebedrijven van Nederland was. De vraag is, kortom, wat er mis ging met het bedrijf van Japie Kippengaas en Saartje Dakvilt oftewel Jacob en Saapke Blokker, dat ooit, in 1896 een grote toekomst tegemoet leek te gaan.
NRC-journaliste en Blokkerkenner Barbara Rijlaarsdam

zijderoute

China werkt hard aan de aanleg van een ‘nieuwe zijderoute’ – een netwerk van wegen en routes waarlangs eeuwenlang werd gehandeld tussen Europa en China. Dat alles ter versterking en uitbreiding vanzelfsprekend van de macht van China. Maar hoe zat het met de oude karavaanweg tussen oost en west, de weg van Marco Polo, die van de Duitse geograaf en ontdekkingsreiziger Ferdinand von Richthofen in 1877 haar naam, de zijderoute, kreeg?
Te gast is zijderoutekenner en historicus Rolf Strootman

column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

gedwongen adoptie

Jonge vrouwen – vaak nog meisjes – die hun kind moesten afstaan, omdat ze niet gehuwd waren: het kwam in Nederland veelvuldig voor. Tussen 1956 en 1984 werden zo’n 15.000 kinderen afgestaan door 13.000 moeders. Zo blijkt uit een rapport dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid werd gemaakt, en dat deze week verscheen. Aanleiding voor het rapport was een uitzending van Brandpunt over misstanden bij adoptie in de jaren vijftig. Er zou, aldus het programma, sprake zijn van gedwongen adoptie.
Te gast is een van de onderzoeksters Nynke van den Boomen

sovjetschrijvers

Ze schreven enthousiast voor het socialistische moederland dat hen uiteindelijk met huid en haar op zou eten: Isaak Babel en Vasili Grossman. De eerste kwam met medewerking van het Sovjetregime om het leven en van de ander werd –zoals hij zelf zei –  zijn beroemdste boek Leven en lot ‘gearresteerd’.
Ruslandkenner en schrijver Michel Krielaars schreef Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.
De auteur is te gast.

Bergense bleekneusjes

Alweer vijftig jaar geleden vertrokken de laatste bleekneusjes uit het Bio Vakantieoord in Bergen aan Zee. Het was een kolonie voor arme stadse kindertjes die in de zomer aan mochten sterken aan zee om er weer een winter in de stad tegen te kunnen. Over dit soort stadskindertjes gaat de voorstelling Bleekneusjes die volgende week in première gaat.
Te gast zijn journalist en initator van de voorstelling Jasmijn Snoijink, ‘bleekneusje’ Nel ten Bosch en Greet Dijkstra, kinderverzorgster in het Koloniegebouw voor Jong Nederland. 

het spoor terug: de laatste zusters achter het slot

Altijd maar bidden en zwijgen. En nooit meer je vader, moeder, zusje, broertje, opa of oma zien. Dat was de toekomst van de honderden katholieke meisjes die zich aanmeldden voor een leven in een zogeheten slotklooster. Weggestopt achter tralies, verdwenen ze voor altijd uit zicht. Totdat de deuren en de ramen van de kerk in de jaren zestig opengingen en de zusters naar buiten mocht, zo nu en dan.
Radiomaker Gerard Leenders sprak met een paar slotzusters en maakte 'Voor God alleen. De laatste zusters achter slot’.