OVT

OVT 27 augustus 2017

Met deze week: het nieuwe tijdperk der aardappelen breekt aan, de laatste aflevering van Utopia over Houellebecq's Onderworpen, de vakantieman naar Hongarije, de inrichting van onze begraafplaatsen en aflevering 8 van de serie over beeldenstormen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

De edele aardappel

Goed nieuws voor aardappelboeren: Phytophthora, de gevreesde aardappelschimmel is binnen een paar jaar verleden tijd. Zo maakte deze week een veredelingsbedrijf uit Wageningen bekend. Het bedrijft zegt een resistente aardappel te hebben ontwikkeld die over ongeveer 4 jaar in de winkel kan liggen.

Is dat een mijlpaal in de geschiedenis van de aardappelteelt? De Belgische historicus Eddie Niesten, die een boek over de geschiedenis van de aardappel schreef, laat er zijn licht over schijnen.


 

Utopia afl. 8 - Houellebecq's onderworpen

Een volledig geïslamiseerd Frankrijk is niet alleen de angstdroom van Marie Le Pen, maar van veel Fransen. Ze worden op hun wenken bediend door provocateur Michel Houellebecq. Zijn roman Onderworpen schetst een nachtmerrie vol vrouwen in broekpakken, en van een Sorbonne in het bezit van Saoedie-Arabië.

Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, literatuurwetenschapper Liesbeth Korthals-Altes en filosoof en literatuurwetenschapper Maarten van Buren.

Vakantieman naar Hongarije

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. Iedere week vragen we een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven. Deze week reizen we met de vakantieman naar Hongarije.

Schrijver Jaap Scholten is te gast.

 

Ongesigneerd: begraafplaats

Cremeren is populair. Zo populair dat de begraafplaats wel eens tot het verleden kan gaan behoren. De aantrekkingskracht van crematie reflecteert onze geïndividualiseerde samenleving, maar wat voor gevolgen heeft deze ontwikkeling voor de infrastructuur van de dood?

In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.

Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

Het Spoor Terug: beeldenstormen afl. 8

Deze zomer zenden wij in de tijd het spoor terug een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Vandaag het achtste deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. Daarin aandacht voor het protest van activisten de laatste jaren tegen de aanwezigheid van monumenten die aan het koloniale verleden herinneren zoals de ruiterstandbeelden van Leopold II.