OVT

OVT 15 april 2018

We hebben een Berlijnse Muur, een Chinese Muur en ook een draagmuur. Maar geen enkele muur spreekt zo aan als de Muur van Hadrianus. Dat schrijft de oudheidkundige Adrian Goldsworthy in zijn boek 'Hadrian's Wall'. Romeinenkenner Daniëlle Slootjes las het boek en is te gast.

Verder aandacht voor de Bhagwanbeweging, het Brexit-Museum, de column van John Jansen van Galen, verveelde gevangenen, de Ridder van Rappard, het feministische standaardwerk ‘Our Bodies, Ourselves’ en de documentaire ‘De meid, de vader en de daad’.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Terreur-sannyasins

‘Wild, wild country’ is op Netflix momenteel een hit. De serie geeft een ontluisterend beeld over de Bhagwanbeweging in het Oregon van de jaren tachtig. De volgelingen van de goeroe hebben ter plekke een Amerikaans dorpje vol brave ouden van dagen bezet, en naarmate de serie vordert, gaat het van kwaad tot erger met de terreur van de sannyasins ter plekke.
Documentairemaker Frank Wiering, die indertijd twee documentairefilms maakte over de Bhagwan en daarvoor ook afreisde naar Oregon, komt praten over de gelovigen in rode jurken.

Brexit-Museum

‘Vote Leave’ mokken en Union Jack-stropdassen zullen over enkele jaren te zien zijn in het Brexit-Museum oftewel ‘het Museum van Soevereiniteit’ zoals het volgens de initiatiefnemers officieel moet gaan heten. Het museum is bedoeld als tegenhanger van het nieuwe Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel. En als het meezit zal het huis vol anti-Europa parafernalia binnen nu en een paar jaar gestalte krijgen.
Patrick van IJzendoorn, correspondent van onder meer de Volkskrant & schrijver van het vorig jaar verschenen boek ‘Koel Brittannië’, is bij ons te gast.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Geestdodend gevangen

Boeven en criminelen moet je zo lang mogelijk opsluiten, heropvoeden hoeft niet meer, is min of meer weggegooid geld. Zo luidt het gezonde volksbewustzijn maar al te vaak. Dat bij lange eenzame opsluiting ondertussen de hersencellen van de gevangenen afsterven, blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Tilburg.
Maar hoe gingen we vroeger met criminelen om, en sinds wanneer denken we eigenlijk dat ze verbeterbaar zijn?
Pauline Schuyt, hoogleraar sanctierecht en straftoemeting aan de Universiteit Leiden is te gast. 

Ridder van Rappard

Hij stond bekend als de ridder en Wim Kan vroeg zich in zijn oudejaarsconference af of ridder van Rappard zijn sporen nog wel droeg. L.R.J. (Rolly) ridder van Rappard was een dwarse, deftige populist toen er nog geen populisme bestond, en was tegelijkertijd als burgemeester van Gorinchem een autoritair bestuurder. Hij poogde voor de VVD in de Tweede Kamer te komen en daarna voor zijn eigen Liberale Staatspartij en Nederlands Appèl. ‘Voor fatsoen, stem Van Rappard!’, was zijn leus.
Van Rappard heeft nu zijn biografie: ‘Dwarsligger van beroep’, geschreven door de voormalige burgemeester van Lienden en Buren, Klaas Tammes. De auteur is te gast.

‘Our Bodies, Ourselves’

Na bijna 50 jaar wordt de publicatie van het feministische standaardwerk ‘Our Bodies, Ourselves’ gestaakt. Het einde van een tijdperk: Dit legendarische boek begon ooit als een nederig stapeltje stencils van radicale Amerikaanse feministes, en zou later miljoenen vrouwen wereldwijd helpen zichzelf beter te leren kennen – onder andere met het befaamde spiegeltje tussen de benen. Historica Anna Tijsseling is te gast. 

Voor wie benieuwd is geraakt naar het boek - de eerste uitgave van 'Our Bodies, Ourselves' is hier terug te lezen.  

De Muur van Hadrianus

De Muur werd bij keizerlijk decreet gebouwd om de barbaren tegen te houden. Vanaf het jaar 128 strekte deze zich 117 kilometer lang uit over het Britse eiland van kust tot kust. We hebben het natuurlijk over de Muur van Hadrianus. De schrijver en oudheidkenner Adrian Goldsworthy schreef er een meeslepend boek over. Historica en Romeinenkenner Daniëlle Slootjes las het boek en is te gast.

Het Spoor Terug: De meid, de vader en de daad

In 1902 schoot dienstbode Neeltje Lokerse uit Yerseke op het Haagse Binnenhof met een pistool op de vader van haar onwettige zoon. Ze was bij hem in dienst geweest, verliefd geworden, en verloor haar laatste spaarcenten aan het kind dat ze van hem had overgehouden toen ze eenmaal op straat stond.
Marlies Allewijn schreef over Neeltje de roman ‘De meid’. Michal Citroen maakte er de documentaire ‘De meid, de vader en de daad’ over.