OVT 5 mei 2019

OVT 5 mei 2019

Volgende week woensdag gaat wit en zwart Zuid-Afrika naar de stembus. Gaat de partij van president Cyril Ramaphosa de verkiezingen weer winnen, ondanks dat deze partij geteisterd is door corruptieschandalen? Of gaat de winst naar een van de concurrerende partijen, die steeds sterker worden? Zuid-Afrika kenner Jan-Bart Gewald blikt vooruit.

Verder in OVT: de heropening van het moordonderzoek op de mentor van Thatcher, de column van John Jansen van Galen, de nieuwe biografie van Philip Mechanicus, kampcommandant Gemmeker, Cuba na Castro, het concentratiekampjasje en in Het Spoor Terug: Zuchthaus Siegburg.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Verkiezingen Zuid-Afrika

Volgende week woensdag gaat wit en zwart Zuid-Afrika naar de stembus. Vijfentwintig jaar geleden gebeurde dat voor de eerste keer. Sindsdien is het ANC in het land aan de macht. Maar gaat de partij van president Cyril Ramaphosa de verkiezingen weer winnen, ondanks dat deze partij geteisterd is door corruptieschandalen? Of gaat de winst naar een van de concurrerende partijen, die steeds sterker worden? Zuid-Afrika kenner en directeur van het Afrika Studie Centrum in Leiden Jan-Bart Gewald is net terug uit Zuid-Afrika en blikt vooruit.

Kampcommandant Gemmeker

Hij was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen. Albert Konrad Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork, kreeg na de oorlog tien jaar. Wegens goed gedrag kwam hij na zes jaar weer vrij: in 1951 was hij weer terug in zijn geboortestad Düsseldorf. Moordwerk en karakter van de zogeheten ‘gentleman-commandant’ SS-Obersturmführer Albert Gemmeker zijn nu beschreven in de biografie van Ad van Liempt. De auteur is te gast.

Column John Jansen van Galen

De politieke mokerslag door de decennia heen.

Philip Mechanicus

Zijn verslag over Westerbork, ‘In depot’ is van een van de meest indrukwekkende egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog. De journalist Philip Mechanicus (1889-1944) heeft nu zijn herziene en uitgebreide biografie, geschreven door Koert Broersma, die nieuw materiaal vond over de arrestatie van zijn hoofdpersoon. Daarnaast maakte zijn kleindochter Elisabeth Oets de voorstelling ‘Wachten op transport’. Koert Broersma en Elisabeth Oets zijn te gast.

Heropening moordonderzoek op mentor Thatcher

De Engelse politicus Airey Neave werd in 1979 opgeblazen door een zware autobom. Neave was de mentor van Margaret Thatcher en zou in haar kabinet de portefeuille Noord-Ierland gaan beheren. De geslaagde moordaanslag - waarschijnlijk gepleegd door de IRA - is nooit opgehelderd. In opdracht van Binnenlandse Zaken kijkt Scotland Yard nu opnieuw naar de moordzaak, waarover onlangs het boek ‘The man who was Saturday’ verscheen van historicus Patrick Bishop. Het boek werpt mogelijk nieuw licht op de aanslag. Ierlandkenner en historicus Joost Augusteijn is te gast.

Cuba na Castro

Al sinds de revolutie in 1959 emigreerden veel Cubanen naar het buitenland, in eerste instantie uit angst voor het communisme en daarna om de 'Speciale Periode' van honger en uitzichtloosheid te ontvluchten. De Cubaans-Nederlandse Yuri Capetillo Hardy keerde voor de reisserie ‘Cuba na Castro’ terug naar zijn geboorteland om te kijken wat er veranderd is. De regisseur, Maaike de Gruyter, is te gast.

Concentratiekampjasje

Een gestreept concentratiekampjasje is een van de aangrijpende stukken uit de moderne historische collectie van het Rijksmuseum. Het werd ooit gedragen door kampoverlevende Isabel Wachenheimer. Zij liet een uitgebreid archief na, met vooral fotoalbums. Claartje Wesselink, historica en conservator van het Rijks, zocht de familiegeschiedenis van de Wachenheimers uit en schreef ‘Memory is the Only Paradise. Photographs from a Jewish Family Archive’. De historica is samen met Carol Elon, de dochter van Isabel Wachenheimer, te gast.

Het Spoor Terug: Zuchthaus Siegburg

De student Theo Vogels uit Hilvarenbeek weigerde in april 1943 de zogeheten loyaliteitsverklaring van de bezetter te ondertekenen. In plaats daarvan ging hij bij het verzet. Hij werd gepakt, naar Duitsland getransporteerd en overleed in een kleine cel in een gevangenis in Siegburg, een paar dagen voor de bevrijding. Documentairemaker Rene Oomen reconstrueerde zijn verzetsdaden, gevangenneming en laatste jaren en maakte daar de documentaire Zuchthaus Siegburg over.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.