Boyz n the Hood in Cinema OVT

OVT 14 juli 2019

In de zomerserie Cinema OVT kijken Jos Palm en Laura Stek deze week naar Boyz n the Hood met Amerikaniste Markha Valenta, regisseur en acteur Maarten van Hinte en filmjournalist Floortje Smit.

Verder in OVT: Vakantieman Jonas Roelens geeft een geheime reistip naar Zaventem en in Het Spoor Terug de documentaire 'Een jurk voor Hannah' van Mathijs Deen.

luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in je eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer je op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer je op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

100 jaar De Vrije School

Het is de school van de bewegingskunst der euritmie en van de kleurenleer. De school waar kinderen manden leren vlechten en de school waar de dag begint met een spreuk of een lied. We hebben het over de Vrije School.

Die school, opgericht door de oervader der antroposofie Rudolf Steiner, bestaat 100 jaar en is populairder dan ooit. Te gast over oorsprong en ontwikkeling van de Vrije School is Jan Dirk Imelman, emeritus hoogleraar pedagogiek aan de Universtiteit Groningen. Hij schreef in de jaren '80 de kritische analyse 'Hoe vrij is de vrije school' en later ging op zijn advies toch ook een van zijn kinderen naar de Vrije School.

Cinema OVT: Boyz n the Hood

over filmklassiekers die het verschil maakten

De film beleefde zijn wereldpremière negen maanden voordat rassenrellen uitbraken in Los Angeles naar aanleiding van de mishandeling van de zwarte taxichauffeur Rodney King door witte politieagenten. Het was alsof de actualiteit in 1992 het thema van de film Boyz n the Hood pijnlijk bevestigde. Diep ingesleten racisme aan de witte kant van de samenleving en fundamenteel geweld in de grootstedelijke getto’s. Er was geen ontkomen aan. In de werkelijkheid niet en in het verhaal van de film net zomin.

Een jonge zwarte man wil iets van zijn leven maken, tegen alle treurige omstandigheden in. De wetten van het getto en de dienders van de wet beperken hem op dramatische wijze, en toch weet hij zichzelf te bevrijden. De film van de destijds debuterende regisseur John Singleton sloeg in 1991 in als een bom. En wordt gezien als een doorbraak voor het genre waarin het verhaal van zwart Amerika wordt verteld door zwart Amerika, ontdaan van alle stereotypen uit Hollywood.

De film wordt besproken door filmjournalist Floortje Smit, Amerikanist Markha Valenta en regisseur en acteur Maarten van Hinte.

De Vakantieman in België

een historisch verantwoorde reistip

De Vakantieman van deze week is Jonas Roelens, gastprofessor kunstgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. 

Zijn vakantietip brengt ons naar de St. Martinuskerk in Zaventem. Op 15 minuten boemelen vanuit Brussel ligt Zaventem. Een klein dorpje dat vooral bekend staat vanwege het nabijgelegen vliegveld dat voor veel toeristen het vertrekpunt van de reis vormt, maar wat stiekem een prachtbestemming is voor de avontuurlijke reiziger. De lokale kerk herbergt namelijk een van de topstukken van de barok: een schilderij van Sint Maarten, geschilderd door Antoon van Dyck. Die schilder was eigenlijk op weg naar Italie om zich verder te bekwamen in de schilderkunst, maar een lokale schone bracht hem tot talmen in Zaventem.

Het Spoor Terug: Een jurk voor Hannah

een documentaire van Mathijs Deen

Hannah gaat trouwen. Met kunstenares en kleermaakster Janne Kromhout gaat ze op zoek naar nieuwe, hoogstpersoonlijke trouwkleren; geen jurk, wel wit, sierlijk maar genderneutraal. De radiodocumentaire Een Jurk voor Hannah maakt een tocht door drie generaties getrouwde vrouwen op zoek naar wat bleef en wat verdween.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden bij Radio Doc op 14 oktober 2018.

abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.