OVT 29 september 2019

OVT 29 september 2019

OVT zendt deze week uit vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Want het is weer de Maand van de Geschiedenis en OVT gaat weer, zoals ieder jaar, het land in. We staan in het Openluchtmuseum stil bij plekken die te maken hebben met het thema van de Maand van de geschiedenis: ‘Zij/Hij’.

Verder in OVT: De Greta Thunberg van de jaren negentig, de column van Nazmiye Oral, de overgrootmoeder van Jeangu Macrooy, wie was Thomas Cook?, historische boeken met Wim Berkelaar, Markha Valenta over de musical 'The Book of Mormon', Marita en Alma Mathijsen over hun Maand van de Geschiedenis-essay, Angelie Sens over haar boek 'De kolonieman', en Annemarie Lavèn over het Geschiedenis Festival.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Greta Thunberg van de jaren negentig

Afgelopen week gaf de jonge klimaat-activist Greta Thunberg een emotionele speech op de VN-klimaattop in New York. Vrijwel iedereen kent haar naam, maar wie kent Severn Cullis-Suzuki nog? Zevenentwintig jaar geleden gaf de 12-jarige Suzuki op de VN top in Rio een speech met vrijwel exact dezelfde boodschap. Wat waren de reacties toen? En gaan we nu beter luisteren? Eco-historicus Mathijs Boom is te gast. 

 

De column van Nazmiye Oral

De column is deze week van Nazmiye Oral.

De overgrootmoeder van Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy schreef voor History in Concert een nummer over zijn overgrootmoeder. Zij groeide, als het kind van Marrons, op in het oerwoud van het Surinaamse binnenland. Daar richtte zij met een aantal andere vrouwen een eigen ‘vrouwendorp’ op. De Surinaamse singer-songwriter is te gast. Hij komt zingen en vertellen over zijn overgrootmoeder. 

Wie was Thomas Cook?

De naam Thomas Cook is zelden zo vaak te horen geweest. Het oudste reisbureau ter wereld ging namelijk deze week failliet. En dat was groot nieuws. Maar wie was deze dorpstimmerman, geheelonthouder, boekhandelaar en evangelist die in 1855 de eerste continentale vakantietrip organiseerde? Een uitleg van hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis Jan Hein Furnee

Historische boeken met Wim Berkelaar

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: De onfeilbare spion - Richard Sorge, Stalins geheim agent van Owen Matthews; Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen, deel 7, van Jan Buisman; Missievaders Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars van Mar Oomen; en De gedrevene - Joop den Uyl 1919-1987 van Dik Verkuil.

Markha Valenta over de musical The Book of Mormon

Dit weekend gaat de Amerikaanse musical The Book of Mormon in Nederlandse première in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De musical vertelt het verhaal van twee jonge missionarissen die naar Oeganda worden gestuurd. De musical werd bedacht, geschreven en gecomponeerd door Trey Parker en Matt Stone, bekend als de makers van de animatieserie South Park. Zij deden dit in samenwerking met musical-componist Robert Lopez. 

Amerikanist Markha Valenta bespreekt de musical. 

 

Angelie Sens over haar boek 'De kolonieman'

Johannes van den Bosch was zo’n negentiende-eeuws heerschap dat wist wat goed was voor het vaderland en de gekoloniseerde mensheid. Hij was de man achter de armenkolonie Veenhuizen, oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid en betrokken bij de invoering van het Cultuurstelsel in ‘Ons Indië’. Hij was een volksverheffer in hart en nieren, maar was hij nou een paternalistisch betweter of oervader van de moderne verzorgingsstaat?

Angelie Sens schreef De Kolonieman: Johannes van den Bosch (1780-1844), volksverheffer in naam van de Koning. De biografe is te gast. 

 

Marita en Alma Mathijsen over hun Maand van de Geschiedenis-essay

‘Hoe zou het zijn als ik als een jongen geboren was, had ik dan een groter ego gehad en minder kans op verkrachting?’ Zo vraagt schrijfster en dochter Alma Mathijsen aan moeder en hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde Marita Mathijsen. Moeder en dochter gaan schrijvend in gesprek in het essay van de Maand van de Geschiedenis in de vorm van een briefwisseling. Dit essay heeft als titel: Niet schrikken mama

Moeder en dochter Mathijsen komen praten over hun ervaringen, hun boekje en het thema van de geschiedenismaand: ‘Zij/Hij’. 

Annemarie Lavèn over het Geschiedenis Festival

Zaterdag 5 oktober is heGeschiedenis Festival van het Historisch Nieuwsblad alweer toe aan haar vijfde lustrum. Tal van bekende historische gasten komen, zoals Geert Mak, Jeroen Dijsselbloem, Simon Sebag Montefiore en Herman Pleij. Hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad Annemarie Lavèn blikt vooruit op het lustrum. 

OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis vindt u hier

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.