OVT

OVT 25 december 2022

In de laatste uitzending van het jaar houdt OVT traditioneel een eigen requiem. Een in memoriam voor mensen die ons afgelopen jaar ontvallen zijn, uitgekozen door de gasten in de studio: Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, en twee boekrecensenten van OVT, historici Nadia Bouras en Wim Berkelaar.

Verder: het Twitter van Musk, Het Spoor Terug: 'Op de vlucht voor de geuzen'.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

In memoriam 2022

In de laatste uitzending van het jaar houdt OVT traditioneel een eigen requiem. Een in memoriam voor mensen die ons afgelopen jaar ontvallen zijn. Niet de allerbekendste die al volop aandacht kregen, zoals koningin Elizabeth of vader Abraham, maar wat minder bekende personen, uitgekozen door de gasten in de studio: Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, en twee boekrecensenten van OVT, historici Nadia Bouras en Wim Berkelaar.

Twitter en Musk

Sinds Elon Musk er de baas is, volgt bij Twitter de ene rel na de andere: accounts van journalisten worden verwijderd en even later weer teruggeplaatst, oud-president Trump mag terugkomen, en wat wel en niet is toegestaan op het sociale mediaplatform is volkomen onduidelijk. Voorlopig dieptepunt is de deze week de door Musk gehouden peiling over zijn toekomst. 58 procent van de Twittergemeenschap zegt dat hij beter kan vertrekken; een uitslag die hij in twijfel trekt.

Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen bij het sociale mediaplatform met wereldwijd 217 miljoen gebruikers? ‘Het begon ooit met een klein groepje idealisten’, weet internetpionier Marleen Stikker. De directeur en oprichter van het Waag-future-lab, en Professor of Practice bij de Hogeschool van Amsterdam is te gast.

De column van Sana Valiulina - Wie staat er nog met achtendertig twee

De column is deze week van Sana Valiulina.

Het Spoor Terug: Op de vlucht voor de geuzen

Een documentaire van David de Boer en Mathijs Deen

1572, dit jaar 450 jaar geleden, namen de geuzen Den Briel in. De ene stad na de andere koos daarop de kant van de opstand tegen Spanje. Katholieke geestelijken voelden zich onveilig. Velen vluchtten het land uit, of naar Amsterdam, de stad die nog steeds de kant van de opstand niet gekozen had. Een van die geestelijken was de augustijner monnik Wouter Jacobsz. Hij zocht zijn toevlucht in Amsterdam en hield daar een dagboek bij, waarin hij een beeld schetst van een overvolle stad vol wanhopige vluchtelingen. 

Mathijs Deen maakte in samenwerking met historicus David de Boer, mede-auteur van De vluchtelingenrepubliek de radiodocumentaire 'Op de vlucht voor de geuzen'. Met de stem van Frits Lambrechts als Wouter Jacobsz.