OVT

OVT 4 juni 2023

Wie het hedendaagse nieuws leest kan zich nauwelijks voorstellen dat de relatie tussen Nederland en Iran in de jaren ‘60 en ‘70 erg goed was. Over de geromantiseerde fascinatie met Iran en hoe dat beeld in duigen viel schreef Maaike Warnaar, politicoloog en Irandeskundige aan de Universiteit Leiden, het boek ‘Onze vriend op de pauwentroon’. De auteur is te gast.

Verder in OVT: de wetenschapper die AI voorzag, 150 jaar Hindostaanse migratie, tegen welke prijs verdwijnt cash geld? en in het Spoor Terug: Moeder der Geuzen, een reconstructie van het leven van Petronella van Praet.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Waarom een wetenschapper in de jaren ’60 al de gevaren van AI voorzag

Een 'existentieel gevaar' voor de mensheid; zo noemden vooraanstaande AI-wetenschappers het gevaar van een ongecontroleerde ontwikkeling en toepassing van artificial intelligence.


Het lijkt een nieuw debat, maar al sinds eind jaren '60 is er één AI-wetenschapper geweest die consequent op de gevaren van zijn vakgebied wees: Joseph Weizenbaum. Waarom hij toen al problemen voorzag, en wat we van hem kunnen leren in tijden van ChatGPT en killerdrones, dat bespreken we met filosoof Guido van der Knaap, auteur van het boek Van Aristoteles tot algoritme: Filosofie van kunstmatige intelligentie.

Pravasi Din: 150 jaar Hindostaanse migratie

Hoe moest het verder met al die koffie-, cacao- en suikerplantages na de afschaffing van slavernij in Suriname? Dat was een vraag waar Nederland mee worstelde. Een antwoord werd gevonden in Brits-Indië, waarvandaan duizenden contractarbeiders naar Suriname werden verscheept. Maandag is het precies 150 jaar geleden dat het eerste schip aankwam in de voormalige Nederlandse kolonie. 

Over de geschiedenis van contractarbeid en hoe die wordt herdacht in met name de Hindostaans-Nederlandse gemeenschap, daarover spreken we Pravini Baboeram en Karin Amatmoekrim. Baboeram zet zich in voor meer kennis en zichtbaarheid van de Hindostaans-Nederlandse geschiedenis en Amatmoekrim werkt aan een boek over de Surinaamse geschiedenis.

De column van Nelleke Noordervliet - De Sloopkogel

Nederland en de laatste sjah in Iran

Wie vandaag het nieuws leest kan zich nauwelijks voorstellen dat de relaties tussen Nederland en Iran in de jaren ‘60 en ‘70 erg goed waren. De Perzische sjah Mohammad Reza Pahlavi zwaaide tot de Iraanse revolutie in 1979 met de scepter en werd door veel Nederlanders gezien als een verlicht leider. 

Over de Nederlandse fascinatie met Iran en hoe dat beeld in duigen viel schreef Maaike Warnaar, politicoloog en Irandeskundige aan de Universiteit Leiden, het boek Onze vriend op de pauwentroon. De auteur is te gast.

 

Tegen welke prijs verdwijnt cash geld?

Minister Kaag van Financiën maakte deze week bekend dat het overal in het land mogelijk moet blijven om gratis contant geld te pinnen. Cash wordt steeds minder gebruikt, maar moet volgens de minister wel voluit beschikbaar blijven.

Simon Lelieveldt is gespecialiseerd in financieel erfgoed en hij vertelt hoe cash geld steeds meer uit ons leven is verdwenen en wat daar de consequenties van zijn.

Historische boeken met Sanne Frequin

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan kunsthistoricus Sanne Frequin. Zij bespreekt:

  • Esther van GelderFlora Batava 1800-1934. De wilde planten van Nederland
  • Geertje DekkersVeel, klein en curieus. De wereld van Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723)
  • Sietske Fransen en Tim HuismanAntoni. Van Leeuwenhoek en de microwereld

Het Spoor Terug: Moeder der Geuzen

Ze gaf leiding aan een beeldenstorm en was de moeder van geuzenleiders; we hebben het over de opstandige edelvrouwe Petronella van Praet. Toen ze ter wereld kwam als dochter van een Vlaamse edelman in 1501 was Calvijn nog niet geboren. 93 jaar later overleed de kasteelvrouwe als overtuigd calvinist. Een van haar vijf dochters leidde een opstand in Hasselt, haar vier zonen en een schoonzoon werden als geuzenleiders terechtgesteld of kwamen om in de strijd tegen Spanje. Nadat de landvoogdes Petronella van Praet op het matje riep maakte ze ondubbelzinnig duidelijk dat ze kon doen en laten wat ze wilde.

Petronella van Praet hield de touwtjes stevig in handen. In zijn boek In Opstand noemt de Vlaamse historicus haar de Moeder der Geuzen. In het gelijknamige Spoor reconstrueert Mathijs Deen met Pieter Serrien en Violet Soen het opstandige leven van de Geuzenleidster.