OVT

OVT 07 mei 2023

Cleopatra verbeeld als Zwarte vrouw in een nieuwe Netflix-documentaire? Onbestaanbaar volgens een Egyptische advocaat die een rechtszaak tegen de streamingdienst aanspande. Waarom is de discussie rondom de iconische koningin zo explosief? Egyptoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden Daniel Soliman is te gast.

Verder in OVT: False flag-operations na de - vermoedelijk - geënsceneerde drone-aanval op het Kremlin, de Nederlandse Jack the Ripper, de Bende van Nijvel en deel 3 van de Jurk en het Scheepswrak in het Spoor Terug.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

‘False flag’: deceptie als oorlogswapen

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken moeten we het 'met een heel groot zoutvat nemen': de Russische claim dat de drone-aanval van afgelopen week op het Kremlin het werk was van Oekraïne. Waarschijnlijker is dat de actie een ‘false flag’ operatie is: een poging om een zelfgeorkestreerde oorlogsdaad in de schoenen van de tegenstander te schuiven.

Het is een tactiek die in bijna elke oorlog wel wordt toegepast, zo weet historicus Ivo van de Wijdeven, maar waarin Rusland is gespecialiseerd. Ivo is te gast over de geschiedenis van deze militaire misleidingkunst.   

De vrouwen van de Nederlandse Jack the Ripper

Gladde praatjes en lugubere geruchten over het verminken en vermoorden van vrouwen gingen eind 19e eeuw rond. Hendrik de Jong werd ervan verdacht een seriemoordenaar te zijn; een Nederlandse Jack the Ripper. Hij wist vrouwen in Amsterdam, Gent en Boston aan zich te binden. Ze verdwenen stuk voor stuk op merkwaardige wijze. 

Wie waren deze vrouwen? En wat is er met hen gebeurd? Journalist en historicus Steffie van den Oord schreef de historische roman De vrouwen van Hendrik de Jong over de slachtoffers en is te gast.

De huidskleur van Cleopatra

Cleopatra verbeeld als Zwarte vrouw in een nieuwe Netflix-documentaire? Onbestaanbaar volgens een Egyptische advocaat. Hij startte een rechtszaak om de streamingsdienst plat te leggen. Waarom is de discussie rondom de iconische koningin zo explosief? En hoe worden de gelaatstrekken van Egyptenaren in de oudheid wetenschappelijk onderzocht?

Egyptoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden Daniel Soliman bekeek de serie Queen Cleopatra die op 10 mei uitkomt op Netflix alvast en is te gast.

TV-serie de Bende van Nijvel

In de jaren '80 werd België geterroriseerd door een golf van geweld. De daders? De ‘Bende van Nijvel’, die een reeks overvallen en diefstallen pleegde waarbij 29 mensen het leven lieten. Nooit werd een motief duidelijk, nooit werd iemand veroordeeld.

Toch lukte het Willem Wallyn een scenario voor een achtdelige tv-serie over deze tijd te schrijven. Het eindproduct, de serie 1985 is vanaf deze week op NPO Plus te zien en vanaf 11 mei op NPO3. Wallyn, die deze roerige jaren zelf actief meemaakte, is te gast.

Historische boeken met Sanne Frequin

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan kunsthistoricus Sanne Frequin. Zij bespreekt:

  • Wij, Habsburgers. Een geschiedenis van onze globalisering, 1500-1700, Johan Verberckmoes 
  • De geuren van de kathedraal. De overweldigende 19e eeuw in Anstwerpen, Wendy Wauters 
  • Bloed, zweet en tranen, Ruben Verwaal 

 

De column van John Jansen van Galen

Deze week is de column van John Jansen van Galen.

 

Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #3

In deel 3 van de vierdelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak vinden Tjitske Mussche en Arnold van Bruggen een leren boekomslag, ook afkomstig uit het scheepswrak. Op het omslag staan initialen die wellicht afkomstig zouden kunnen zijn van de ambassadeur uit Constantinopel. Is de jurk aan boord van het schip van zijn echtgenote geweest?

Deze radiodocumentaire is gemaakt door historicus Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche.