OVT

OVT 16 april 2023

Twintig jaar geleden trokken Irakezen in Bagdad het standbeeld van Saddam Hoessein voor het oog van de wereld omver. Althans, dat dachten we te zien. Met Laila al-Zwaini, jurist en Midden-Oosten-kenner met Irakese roots, gaan we terug naar het moment waarop journalisten samen met Amerikaanse militairen een overwinning veinsden, terwijl 'de grootste culturele misdaad van de geschiedenis' die plaatsvond op de volgende dag uit de collectieve herinnering lijkt te zijn verdwenen.

Verder in OVT: Operatie Mincemeat, de eeuwige zoektocht naar buitenaards leven en Surinaamse voetbalteams in de jaren dertig.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Het Pentagon-lek en Operatie Mincemeat

Afgelopen week was de wereld in rep en roer over het zogenaamde Pentagon-lek. Meer dan honderd geheime defensiedocumenten met onder andere informatie over de oorlog in Oekraïne kwamen op straat te liggen. Het lek lijkt van een Amerikaanse militair te komen; een twintiger met een voorliefde voor wapens en videogames.

Onderzoek moet uitwijzen of het gaat om een opschepperige eenling of een vooropgezet plan. Dat laatste lijkt niet heel waarschijnlijk, aan de andere kant zou het niet de eerste keer zijn dat een vijand op een geraffineerde manier misleid werd. Historicus Ivo van de Wijdeven dacht deze week aan Operatie Mincemeat; een geslaagde poging van de geallieerden om de Duitsers te misleiden. De ingrediënten: een lijk, een verloofde en een koffer.

De eeuwige zoektocht naar buitenaards leven

Vliegende schotels met schietende aliens in onze dampkring en radiosignalen van een verre beschaving; het blijft de verbeelding prikkelen. De ruimtezonde Juice zou weleens uitsluitsel kunnen geven over de vraag of er buitenaards leven bestaat. Afgelopen vrijdag werd Juice gelanceerd om te onderzoeken of er leven is op planeet Jupiter en drie mysterieuze ijsmanen.

Deze vraag is niet nieuw: al eeuwenlang willen we weten of we alleen zijn in de kosmos. Vanwaar deze drang? En wat zoeken we eigenlijk in het (mogelijke) buitenaardse leven? Te gast is natuurkundige en filosoof Jaco de Swart.

20 jaar na de beeldenstorm in Irak

Twintig jaar geleden trokken Irakezen in Bagdad het standbeeld van Saddam Hoessein voor het oog van de wereld omver. Althans, dat dachten we te zien.

Met Laila al-Zwaini, jurist en Midden-Oosten-kenner met Irakese roots, gaan we terug naar het moment waarop journalisten samen met Amerikaanse militairen een overwinning veinsden, terwijl 'de grootste culturele misdaad van de geschiedenis' die plaatsvond op de volgende dag uit de collectieve herinnering lijkt te zijn verdwenen.

 

Surinaamse voetbalteams in de jaren dertig

Surinaams voetbal in Nederland, dat begon toch met de legendarische omhaal van Humphrey Mijnals in 1960? Niet dus, al veel eerder voetbalden er Surinamers in ons land.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vond in 1886 de eerste notering van een in Suriname geboren voetballer in een Nederlandse wedstrijd. En samen met historicus en Stadsarchief-curator Mark Ponte vertelt hij meer over Surinaamse voetbalteams in het Amsterdam van de jaren dertig.

De column van Sana Valiulina - Ren vriend, ren

Deze week is de column van Sana Valiulina.

 

Historische boeken met Annelien de Dijn

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Annelien de Dijn. Zij bespreekt:

- De uitvinder van Miguel Bonnefoy
- Een geschiedenis van de wereld in acht plagen van Jonathan Kennedy

Het Spoor Terug: Boerenpartij #2

Boeren die boos zijn op het beleid uit Den Haag, wegen blokkeren, en vervolgens massaal op een boerenpartij stemmen. Klinkt dat bekend? Het gebeurde niet alleen heel recentelijk, maar ook al in de jaren '60 toen de Boerenpartij van Boer Koekoek furore maakte.

Luister naar deel 2 van de tweedelige radiodocumentaire: Boerenpartij, gemaakt door Gerard Leenders en Katinka Baehr.