OVT

OVT 19 maart 2023

Wie had dat gedacht, anno 2023? Een klassieke bankrun. Die vond onlangs plaats bij de Silicon Valley Bank in Amerika, waar mensen samendromden in een manmoedige poging om hun geld veilig te stellen. Hoe ontstaan bankruns eigenlijk? En hoe komt het dat mensen toch nog voor een bankgebouw in de rij gaan staan terwijl fysiek geld nauwelijks meer in omloop is? Te gast hierover gedragseconoom Johan de Jong.

Verder in OVT: de nooit vertelde geschiedenis van weduwen, waarom de heksenjacht 'viral' ging, de 'Ambonse moord' uit 1623, de column van Sana Valiulina en een radiodocumentaire over de oermens in de polder.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Stonden piraten aan de wieg van de Verlichting?

Wat hebben piraten met de Verlichting te maken? Alles, zo meent David Graeber. Een piratenmaatschappij op het 17e-eeuwse Madagaskar was namelijk waarschijnlijk een van de inspiratiebronnen voor filosofen als Montesquieu. Hij schreef er het boek Piratenverlichting over.

Hoe waarschijnlijk is deze ogenschijnlijk vergezochte theorie? En hoe kantelt dit ons denken over de Eeuw van de Rede? Politiek filosoof Anna Blijdenstein las Graebers boek en is te gast. 

De Ambonse moord

Het is deze maand precies 400 jaar geleden dat ‘de Ambonse moord’ heeft plaatsgevonden. Op 9 maart 1623 werden na een kort proces op Ambon 21 mensen onthoofd, omdat ze zouden hebben samengezworen tegen het VOC-bewind aldaar. Onder hen waren tien Engelse kooplieden. Het leidde tot tientallen jaren twist tussen Engeland en de Republiek. En tot de dag van vandaag is er discussie over de toedracht. Was er werkelijk sprake van een samenzwering? En zo ja, door wie?

De Amerikaanse historicus Adam Clulow schreef er een boek over dat nu in Nederlandse vertaling is verschenen. Een van de vertalers, Tristan Mostert, deed er zelf ook onderzoek naar en is te gast.

Weduwen: een nooit vertelde geschiedenis

We kennen allemaal het klassieke beeld van de weduwe: zwart gewaad, gesluierd, zonder opsmuk. De sobere rouwkleding moest soms jarenlang gedragen worden. En de weduwnaar? Die had met onopvallende zwarte handschoenen en een zwarte das al snel aan zijn rouwplicht voldaan; klaar om opnieuw te trouwen. Want voor de man werd het verlies van een levenspartner gezien als ‘nieuwe vrijheid’ en voor vrouwen als ‘rampzalig statusverlies’.

Vanwaar dat grote verschil? En wat leert het ons om de weduwe nader te bestuderen? Literatuurwetenschapper Mineke Schipper dook in de duistere wereld van de weduwen en is te gast over haar boek Weduwen, een nooit vertelde geschiedenis

 

De onverwachte terugkeer van de bankrun

Wie had dat gedacht, anno 2023? Een klassieke bankrunDie vond onlangs plaats bij de Silicon Valley Bank in Amerika. Een lange rij mensen dromde toen samen voor de bank, in een manmoedige poging om hun geld veilig te stellen, voordat de bank failliet zou gaan. Het deed ons denken aan taferelen uit de jaren ’30, waarin wereldwijd de ene na de andere bank omviel. 

Maar hoe ontstaan die bankruns eigenlijk? En hoe komt het dat mensen toch nog voor een bankgebouw in de rij gaan staan terwijl fysiek geld nauwelijks meer in omloop is? Te gast daarover is Johan de Jong, gedragseconoom aan de Erasmus Universiteit. Binnenkort promoveert hij bij de UvA op onderzoek naar bankruns

Waarom ging de heksenjacht viral?

Het blijft een absurd, bijna onbevattelijk gegeven: in Europa en Amerika is eeuwenlang jacht gemaakt op een wezen, dat simpelweg niet bestaat. De heks. Als die heksenvervolging niet zo gruwelijk dodelijk was geweest – er kwamen minstens 50 duizend mensen bij om – dan zou je er misschien nog om kunnen lachen.  

De afgelopen jaren heeft historicus Steije Hofhuis van de Universiteit Utrecht geprobeerd om de vraag te beantwoorden hoe het toch kan dat het waanidee van de heks mensen eeuwenlang in de greep hield. Hij promoveerde onlangs op zijn onderzoek, en is te gast.

De column van Sana Valiulina

DE VERWAAIDE TUIN

Het Spoor Terug: Oermens in de polder

In onze tijd waarin we van alle gemakken zijn voorzien, kunnen we ons er moeilijk een voorstelling van maken hoe mensen leefden in de oertijd. Ze hadden geen kleding, gereedschap of andere spullen en moesten alles eigenhandig maken en bedenken: van een beker, tot een plek om te wonen.

Uit nieuwsgierigheid hoe het leven 5000 jaar geleden geleefd werd, nam een groep mensen in de zomer van 1976 het initiatief tot een oertijd-experiment. Ruim een maand leefden ze als in de prehistorie.

Luister naar Oermens in de polder, een radiodocumentaire van Wim Eikelboom.