OVT

OVT 21 mei 2023

Maai mei niet! Zo worden we deze meimaand vermaand. Omwille van insecten en vogels is er een nationale actie om het gras met rust te laten zodat nectarbloemen kunnen groeien en bloeien. Waarom zijn wij eigenlijk gaan maaien? Want hoewel gras natuur is, is het gemaaide gazon cultuur. Te gast over de geschiedenis van ons gazon is journalist en schrijver Mathijs Deen, die werkt aan een boek over gras.

Verder in OVT: ooggetuigenverslag uit de gaskamers van Auschwitz, de Wagner Groep en de rol van huurlingenlegers, ophef over de Europese vlag en de vergeten Nederlandse gijzelaars van de Balkan in Het Spoor Terug.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De geschiedenis van het gazon: waarom zijn we gaan maaien?

Maai mei niet! Zo worden we deze meimaand vermaand. Omwille van insecten en vogels is er een nationale actie om het gras niet te maaien, zodat nectarbloemen kunnen groeien en bloeien. 

Waarom zijn wij eigenlijk gaan maaien? Want hoewel gras natuur is, is het gemaaide gazon cultuur. Of zoals de schrijver Michael Pollan het ooit stelde: ‘het gazon is natuur ontdaan van seks en dood’. Te gast over de geschiedenis van ons gazon is journalist en schrijver Mathijs Deen, die werkt aan een boek over gras.

Huurlingenleger Wagner Groep

Een van de meest opzienbarende onthullingen die uit de Pentagon Leaks tevoorschijn kwam: de leider van de Wagner Groep Jevgeni Prigozjin heeft aangeboden om informatie te delen over de locatie van Russische troepen in Oekraïne, zo meldde de Washington Post.

Hoe is het mogelijk dat Prigozjin zich op deze wijze tegen zijn broodheer Poetin keert? Is dit uitzonderlijk of hoort een dubieuze loyaliteit altijd bij een huurlingenleger? We leggen het voor aan militair-historicus Christ Klep.

De column van Micha Wertheim

Deze week is de column van Micha Wertheim

Sonderkommando: ooggetuigenverslag uit de gaskamers van Auschwitz

Het was ‘de meest demonische daad van het nationaalsocialisme’, volgens schrijver en Auschwitz-overlevende Primo Levi. Het bedenken en realiseren van het zogeheten Sonderkommando: een groep gevangenen in Auschwitz, veelal Joods, die werden gedwongen om mee te werken aan de massale vernietiging van hun medegevangenen. Filip Müller was een van die Sonderkommando’s, en overleefde de oorlog. Hij schreef een boek over zijn jaren in Auschwitz – en dat is nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald: Sonderbehandlung, Mijn jaren in de crematoria en gaskamers van Auschwitz.

Een boek dat gelezen moet worden, zo schrijft Arnon Grunberg in het voorwoord. Hij is te gast, samen met historicus Bart Nauta, die eerder onderzoek deed naar het Sonderkommando en werkt bij het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.  

 

De lange ophef over de Europese vlag

Frankrijk is in rep en roer – het zal weer ’s niet. De Europese vlag wordt namelijk mogelijk verplicht bij Franse gemeentehuizen. Voor de Fransen reden tot ophef.

Maar waarom leidt het hijsen van de blauw-gele vlag tot zoveel heisa? En wat is de geschiedenis achter deze vlag eigenlijk? Te gast hierover is historicus en Europa-correspondent van NRC Clara van de Wiel.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Bart Funnekotter. Hij bespreekt:

  • Achter de Muur. Oost- Duitsland 1949-1990 van Katja Hoyer
  • De transformatie van de aarde. Een nieuwe wereldgeschiedenis van Peter Frankopan
  • De zelfdenker. Karel van het Reve 1921-1999 van Willem Melching

Het Spoor Terug: De vergeten gijzelaars van de Balkan

In 1995 waren ze even groot nieuws: de Nederlandse ongewapende waarnemers, die tijdens de oorlog in Joegoslavië werden gegijzeld en door de Bosnische Serviërs als menselijk schild gebruikt. En zij waren niet de eersten die daar gegijzeld werden. Een maand na de beëindiging van die gijzeling viel de enclave Srebrenica en verlegde alle aandacht zich naar de genocide die daar onder de ogen van Nederlandse Dutchbat militairen plaatsvond.

Sindsdien staat Dutchbat centraal in de herinnering aan de betrokkenheid van Nederland. In het Spoor Terug het vergeten verhaal van de gijzelaars, gemaakt door Paul van der Gaag.

Militair historicus Dion Landstra promoveerde op dit onderwerp met het boek: Informatiemakelaar en schietschijf - Uitgeverij Boom.