OVT

OVT 4 februari 2024

Dat Nederland als eerste het homohuwelijk legaliseerde zien veel Nederlanders tegenwoordig als niet meer dan logisch. Maar merkwaardige kronkelredeneringen en politiek pragmatisme speelden een belangrijke rol in de grillige geschiedenis van homopolitiek. Politicoloog Joke Swiebel schreef er een boek over en is te gast.

Verder in OVT: De première van de podcastserie Mina & Mevrouw, holocaust-onderzoeker Bart Nauta over de nieuwe film 'The Zone of Interest', de omstreden restauratie van de Giza-pyramide, historische boeken en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De omstreden renovatie van een pyramide

Op een Facebook-filmpje waarmee het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst het project van de eeuw aankondigde volgden duizenden woedende reacties. Op het filmpje was te zien hoe gepoogd werd om een van de Giza-pyramides in zijn oude glorie te herstellen. “Waarom denk je dat het jouw baan is om de pyramides na 4500 jaar aan te passen?”, zo luidde een van de reacties onder de film. 

Wat houdt de omstreden renovatie precies in? En waarom lopen de gemoederen zo hoog op? Egyptoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden Daniel Soliman geeft duiding.

Anders dan de anderen

Homoseksuele gevoelens en gedrag hebben natuurlijk altijd al bestaan. Maar het idee dat er ook een homoseksuele identiteit bestaat – dat homo’s en lesbo’s zogezegd een ander slag mensen zouden zijn dan heteroseksuele mensen – dat idee ontstaat pas in de negentiende eeuw.

In haar boek Anders dan de anderen beschrijft Mary Kemperink de geschiedenis van dat idee, en vooral hoe wetenschap en literatuur het samen de wereld in helpen. Literatuurwetenschapper Mary Kemperink is te gast.  

Column Micha Wertheim

Homopolitiek in Nederland

Dat Nederland als eerste het homohuwelijk legaliseerde zien veel Nederlanders tegenwoordig als niet meer dan logisch. Maar merkwaardige kronkelredeneringen en politiek pragmatisme speelden een belangrijke rol in de grillige geschiedenis van homopolitiek.

Politicoloog Joke Swiebel schreef er een boek over en is te gast.

 

Boeken met Wim Berkelaar

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:

  • Gerard Groeneveld - Het Onderwater Cabaret
  • Rémon van Gemeren - Schitterende verontrusting
  • Jaap Cohen - De bolle Gogh

The Zone of Interest

Als je aan het Nazi-vernietigingskamp Auschwitz denkt, denk je niet meteen aan strak gemaaide gazonnetjes, een weelderige tuin met Azalea’s, Zonnebloemen en rozemarijn, of feestjes aan het zwembad. Toch is dat wat we te zien krijgen in de nieuwe speelfilm The Zone of interest.

Bart Nauta doet onderzoek naar dadertrauma, las de memoires van de hoofdpersoon uit de film, kampcommandant Rudolf Höss, en bekeek de film voor ons.

 

Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #1: De mythe van Mina

Een halve eeuw waren de levens van Mina & Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw was Marietje van Lynden - Calkoen, een gravin op een kasteel, Mina Marinusse haar inwonende dienstbode. Door de Van Lyndens, Maartje’s familie, wordt hun verhouding herinnerd als een liefdevolle vriendschap. Maar kan er wel liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is? 

Op zoek naar antwoorden legt Maartje contact met de familie Marinusse. En ze stuit op een ongelofelijke bron: haar overgrootmoeders dagboeken, die bijna de hele twintigste eeuw beslaan. Maartje vraagt haar familie om ze te helpen transcriberen. 

Mina & Mevrouw van Maartje Duin is een achtdelige podcastserie, met een exclusief online te beluisteren epiloog. Vanaf zondag 4 februari elke week in OVT, en vanaf zaterdag 3 februari in je favoriete podcastapp.