OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt laat zich in zijn Ochtendwijding inspireren door een facsimile uitgave van het telefoonboek van Nederland van 1915.
10.10 Kees Slager in gesprek met Wim Berkelaar naar aanleiding van diens boek "De schaduw van de bevrijders" over geallieerde oorlogsmisdaden (Walburg Pers).
10.35 Paul van der Gaag in gesprek met Jo Schoormans, naar aanleiding van diens boek "De Rooie Reus, Dirk de Vroome, strijder tegen onrecht 1925-1986". (Babylon/de Geus)
11.05 Kees Slager telefonisch in gesprek met de 14-jarige Sophie van der Graaf. Zij heeft "Vallen" van Anne Provoost (Fontein) gelezen, het deze week met de Woutertje Pieterseprijs bekroonde kinderboek, dat gaat over de oorlog. Sophie vindt het niet zo'n spannend boek.
11.10 Kees Slager in gesprek met Co de Kloet, schrijver van het deze week verschenen boek "Trees heeft een Canadees, bevrijdingsliedjes" (Fontein)
11.15 Reportage van Marnix Koolhaas over de Friet-o-matic, een patatautomaat, een uitvinding van de heer Jean Hoeberigs uit Sluis die vermeld staat in het boek "Technische Mislukkingen" van Lex Veldhoen en Jan van den Velde (Donker). Hoeberigs is nog steeds bezig met het perfectioneren van zijn vinding.
11.25 Aflevering 1 van driedelige Spoor Terugserie De Nieuwe weg, over het dorp Hoogland en de geschiedenis van de A-1, al voor de oorlog gepland en na de oorlog aangelegd. Deze eerste aflevering gaat over de aanloop tot autosnelwegen.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie