OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 Column van Arie Kleijwegt over de Jodenvervolgingen, naar aanleiding van de toespraak van Koningin Beatrix voor de Knesseth, waarin ze erkende dat in Nederland zoveel joden zijn weggevoerd. Arie is van mening dat er een aantal verzachtende omstandigheden is voor dat feit: in Nederland was het nagenoeg onmogelijk joden weg te smokkelen, en hier zaten de meest doortrapte nazi's, zoals Lages, Rauter, Aus der Funten.
10.15 Kees Slager in gesprek met de filosoof professor Paul Cliteur, naar aanleiding van een congres aan de Universiteit van Leiden, wegens het 200-jarig bestaan van de Rechten van de Mens.
10.35 Gerard Leenders in gesprek met Barbara Henkes, die deze week promoveert op "Heimat in Holland, Duitse Dienstmeisjes 1920-1950" (Babylon-de Geus). In de jaren '20 en '30 kwamen vele tienduizenden Duitse meisjes naar Nederland, op de vlucht voor de werkloosheid in hun eigen land.
11.05 Kort gesprekje van Kees Slager bij de opening van het nieuwe - 2de - seizoen van het archeologisch themapark Archeon. Een CD 200.000 jaar muziek wordt ten doop gehouden.
11.10 Recensie van Marnix Koolhaas van het zojuist verschenen boek "Er waren er die niet gingen. 15 eeuwen straf voor Indonesië weigeraars" (Solidariteit)
11.15 Reportage van Paul van der Gaag naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van de Nijmeegse actiezender Radio Rataplan.
11.20 Gesprek van Marnix Koolhaas met Niek Scheps, voorzitter van de Christelijke Beweging voor Drankbestrijding, over het opheffen van de beweging deze week.
11.25 Aflevering 2 van de vierdelige Spoor Terug-serie Vlucht uit het Derde Rijk, over de Duitsers - intellectuelen, communisten, joden, etc. - die in de jaren dertig Duitsland ontvluchtten voor het dreigende fascisme en nazisme.
Aan het woord o.a. Konrad Merz, Max Rubinstein, Helmut Salden en Ushi Rubinstein, over de opvang in Nederland.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie