OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat over het bezoek van Minister van Justitie Hirsch Ballin aan St. Maarten.
10.10 Kees Slager in gesprek met Arina Angerman en Marijke Peters van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk staatsburgerschap maar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de vereniging en hun actie M/V 50/50. Ze hebben een boek uitgegeven: "Vrouwenstemmen" (Walburg Pers).
De Vereniging voor Vrouwenbelangen is voortgekomen uit de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht en is een niet-partijgebonden organisatie.
10.45 Kiki Amsberg in gesprek met Mineke Bosch, die onlangs gepromoveerd is op "Het geslacht van de wetenschap", een onderzoek naar vrouwen op universiteiten tussen 1879 en 1948. (SUA)
11.05 Reportage van Hans Olink van een tentoonstelling van gokkasten in het Speelgoedmuseum in Deventer.
11.10 Kees Slager in gesprek met Jozef Vos naar aanleiding van een artikel van Vos in Spieghel Historiael 2 (februari 1994) - een bewerking van zijn proefschrift Spiegel der Volksziel, Volksliedbegrip en cultuurpolitiek engagement in het bijzonder in het socialistische en katholieke jeugdidealisme tijdens het interbellum. Het artikel in Spieghel Historiael is gewijd aan de zangbundel Nederlands Volkslied van Pollmann en Tiggers (1941-1977).
11.25 Aflevering 2 van de driedelige Spoor Terugserie Teringlijders. Deze aflevering gaat vooral over de oorlog en de eerste naoorlogse jaren.
Aan het woord:
- Ine Smorenburg, die in 1941 in het sanatorium wordt opgenomen. Als ze een jaar later ontslagen wordt is de voedselsituatie zo slecht dat ze enige tijd later weer ziek wordt. Ze wordt opgenomen in Zevenaar.
- Aat Breur, verzetsstrijdster, die eerst in Nederlandse gevangenschap en later in Ravensbruck verblijft. In 1945 openbaart zich bij haar open long-tb en ze moet 8 jaar kuren.
- Jettie Kops, die in Auschwitz TBC oploopt.
- Greetje Poppelsdorf, die ook in Auschwitz TBC heeft opgelopen."


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie