OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat deze week over vollkswijsheden of gezegdes.
10.10 Hans Olink in gesprek met Aad van Deutekom, secretaris van de Vereniging van Ex-dwangarbeiders, naar aanleiding van het feit dat precies 50 jaar geleden de grote razzia van Rotterdam plaatsvond. De vereniging ijvert voor erkenning van ex-dwangarbeiders als oorlogsslachtoffer.
Er worden twee boeken genoemd:
- De Rotterdamse arbeidsinzet 1940-1945 - Albert Oosthoek (Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam)
- Brandenburgs Requiem - Maarten Mourik (Conserve)
10.35 Kees Slager in gesprek met Gerard Rooijakkers, die vorige week promoveerde op "Rituele repertoires" (SUN), een onderzoek naar de volkscultuur in Oost-Brabant tussen 1559-1853, de zogenaamde 'generaliteitsperiode'.
10.50 Reportage van Hans Olink naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Socialistische Uitgeverij Nijmegen (SUN).
11.05 Commentaar van Kees Slager op het verwijderen van het kruis, christelijk symbool, uit het nieuwe paspoort.
11.08 Recensie van dubbel CD "De bevrijding van Brabant", fragmenten van door Omroep Brabant uitgezonden interviews over de bevrijding van Brabant, nu 50 jaar geleden.
11.10 Recensie van Paul van der Gaag naar aanleiding van het verschijnen van "450 jaar Oranjeliederen" (boek en cd). Gesprek met de bariton en concertzanger Pieter Vis.
11.15 Kees Slager in gesprek met de historicus Jos Palm, die samen met Gerard Leenders het boek "Lief, links en lastig" schreef (uitgave Nivon), over het 75-jarig bestaan van het Nederland Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk.
11.20 7de aflevering van de 14-delilge Spoor Terugserie ""De Loffelijke Compagnie"", over de geschiedenis van de VOC.
Predikers in den vreemde: In het kielzog van de Hollandse kooplieden stappen de zendelingen van boord. Zo worden de 'wilden' gekerstend; het geloof is een hulpmiddel bij de kolonisatie van de overzeese handelsgebieden. De 18de eeuwse reiziger Jacob Haafner noemt de VOC-dominees 'door en door slecht'.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie