OVT
o.a. Bolsjojtheater, Franz Léhar
Moordenaars gebroeders De Witt; Bolsjojtheater; Column Alexander Münninghoff; Franz Léhar; Duizend jaar poldermodel; Het Spoor terug: 40 jaar Vrijwillige Euthanasie in Nederland, dl. 2
Moordenaars gebroeders De Witt; Bolsjojtheater; Column Alexander Münninghoff; Franz Léhar; Duizend jaar poldermodel; Het Spoor terug: 40 jaar Vrijwillige Euthanasie in Nederland, dl. 2
Is het raadsel rond de moord op de gebroeders Johan en Cornelis De Witt uit 1672, de wreedste politieke noord uit onze vaderlandse geschiedenis, eindelijk opgelost? Een gesprek met Ronald Prud’homme van Reine, auteur van het deze week verschenen boek ‘Moordenaars van Jan de Witt. De zwartste bladzijde van de Gouden Eeuw’.
Deze week kwam er en bekentenis in de zaak van de zuuraanval op Sergej Filin, de directeur van het Bolsjoj-theater. Eén van de top-dansers van het theater Pavel Dmitritsjenko heeft toegegeven dat hij de opdracht gaf voor de aanslag. Een gesprek met . Oud-danser en balletdocent Peter Koppers en kenner van de Russische balletkunst over de geschiedenis van het Bolsjojballet.
Couperusjaar: Albert Vogel
Deze week verschijnt een nieuw deel in de reeks Algemene Geschiedenis van Nederland: ‘Nederland en het poldermodel’. Van een overwegend agrarische maatschappij ontwikkelde Nederland zich eerst tot een commerciële en vervolgens tot een geïndustrialiseerde natie. Tijdens de afgelopen tien eeuwen is Nederland uitgegroeid tot een van de meest welvarende landen ter wereld. Een gesprek met de auteurs Maarten Prak en Jan Luiten van Zanden over hoe dat kon gebeuren en welke rol het poldermodel daarbij heeft gespeeld.
Franz Lehár was een van de favoriete componisten van Hitler. Lehár genoot van de aandacht en de verering van de nazi-bonzen. Maar hij had wel een Joodse vrouw voor wie hij pal stond. Een gesprek met Johan Bosveld auteur van het boek ‘Componist van Hitler. Franz Lehár, operette en ontkenning in Wenen’.
Het Spoor terug: 40 jaar Vrijwillige Euthanasie in Nederland, dl. 2 Deze maand is het veertig jaar geleden dat de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie werd opgericht als reactie op het proces tegen de Friese huisarts Postma die haar stervende moeder een dodelijke injectie gaf. In een tweeluik van Michal Citroen komen de pioniers aan het woord die de weg bereidden naar de unieke euthanasiewet in 2002. De mensen van het eerste uur zoals de oprichtster Klazien Sybrandy, artsen, juristen, politici en ervaringsdeskundigen.