OVT
o.a. Geschiedenis van de pleegzorg, De Fietsrepubliek
Nieuwe Rijksmonumenten; Geschiedenis van de pleegzorg; Column Alexander Münninghoff; De Fietsrepubliek; Vrede van Utrecht in strip; Het Spoor terug: Max Heymans
Nieuwe Rijksmonumenten; Geschiedenis van de pleegzorg; Column Alexander Münninghoff; De Fietsrepubliek; Vrede van Utrecht in strip; Het Spoor terug: Max Heymans
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een lijst opgesteld met 89 kandidaat-rijksmonumenten. Het zijn bouwwerken uit de periode van de wederopbouw, tussen 1959 en 1965. Ze zijn om hun architectuur of historische waarde geselecteerd voor een plek op de lijst. Vincent van Rossem, architectuurhistoricus en hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken van de periode sinds de 19e eeuw, in het bijzonder in de stad Amsterdam aan de Universiteit van Amsterdam, over deze nieuwe rijksmonumenten.
Na een week vol opwinding over de lotgevallen van het Turkse pleegkind Yunus, zijn twee pleegmoeders en verontwaardiging uit Turkije, kijken pleegzorg-onderzoekers Peter van den Bergh en Tonny Weterings terug op de geschiedenis van de pleegzorg in Nederland.
De column van de journalist Alexander Münninghoff
De Amerikaan Pete Jordan over zijn komende week te verschijnen boek ‘De Fietsrepubliek’. Daarin verweeft hij de ontwikkeling van het fietsen in Amsterdam, vanaf eind negentiende eeuw tot vandaag de dag, met zijn eigen ervaringen als nieuwkomer in het fietsverkeer. Een geschiedenis, vol historische en persoonlijke anekdotes, over een fenomeen dat voor de meeste Nederlanders zó gewoon is, dat misschien alleen een buitenstaander onze ogen kan openen.
Amerikanist Hans Veldman over de vrijgegeven tapes van president Lyndon Johnson. Waarop Johnson op de Democratische conventie van 1968 aangeeft dat Nixon de vredesonderhandelingen te Parijs over de oorlog in Vietnam vanuit electoraal motief saboteert.
Zaterdag vindt de Kunststripbeurs plaats in Utrecht. Daar wordt ‘De dans van de gezanten’ gepresenteerd, waarin 14 tekenaars van De Inktpot ‘De Vrede van Utrecht’ tot strip hebben gemaakt. Striptekenaar Niels Bongers en Floortje Tuinstra van het Utrechts archief over de Vrede van Utrecht, nu precies 300 jaar geleden, in stripvorm.
In het Spoor Terug: een portret van de in 1918 geboren joodse couturier Max Heymans, de nestor van de Nederlandse mode. Madame Chanel werd hij genoemd, vanwege zijn liefde voor de Parijse mode en zijn excentrieke verschijning: soms gewoon in spijkerbroek, dan weer in een jurk. Geld was niet belangrijk, als het maar 'tres haute couture' was. Met oa maaike Feitsma, die een sciptie over Heymans schreef, Joetta Honnebier van de stichting Haute Couture en fragmenten van John Knap. Een documentaire van Laura Stek.