OVT

o.a. Lodewijk XIV en Phillipe d'Orleans

OVT

o.a. Lodewijk XIV en Phillipe d'Orleans

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.04: Brother, Where Art Thou? Een 9-delige serie over historische broederparen: van aartsvijanden en levenslange rivalen tot mannen die in voor- en tegenspoed solidair met elkaar bleven. Afl. 5: Lodewijk XIV (1638-1715) en Philippe d'Orleans (1640-1701). Gasten: Luc Panhuysen en Caroline Hanken. Samenstelling: Mathijs Deen en Laura Stek . 11.05 De Gouden jaren, de keuze uit het VPRO-radioarchief van archivaris Nienke Feis. Vandaag in deel 5: het verhaal van Otto, kind van 'foute' ouders. 11.15 Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 9 delen. Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen. Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen. Afl. 5: Vladimir Vyssotski. Ronald van den Boogaard bezoekt in Moskou het kerkhof waar de in 1980 overleden zanger, dichter en acteur Vladimir Vyssotski begraven ligt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT1

vanaf 00:00:00

Cineast Simon de Waard

vanaf 00:04:05

Komende maand verschijnt het boek ‘Simon de Waard. Leven en werk van de Rotterdamse cineast en fotograaf’. Een gesprek met de auteur Ed Buijsman over Simon de Waard bekend om zijn artikelen en film over het natuurmonument De Beer, dat ooit aan de monding van de Nieuwe Waterweg op de kop van Rozenburg lag.

Brother, Where Art Thou: Lodewijk XIV en Philippe d'Orleans

vanaf 00:12:07

‘Brother, Where Art Thou’ Een 9-delige serie over historische broederparen: van aartsvijanden en levenslange rivalen tot mannen die in voor en tegenspoed solidair met elkaar bleven. Afl. 5: Lodewijk XIV (1638-1715) en Philippe d'Orleans (1640-1701) Gasten: historicus Luc Panhuysen en Caroline Hanken, auteur van het boek ‘ gekust door de koning’, over Lodewijk XIV en zijn achterkleinzoon de Lodewijk XVe en hun maîtresses. Samenstelling: Mathijs Deen en Laura Stek

OVT2

vanaf 00:55:00

Gouden Jaren: Otto, kind van foute ouders

vanaf 01:04:43

‘De Gouden jaren’, de keuze uit het VPRO-radioarchief van archivaris Nienke Feis. Vandaag in deel 5: het verhaal van Otto, kind van ‘foute’ ouders Otto is 9 jaar als in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij groeit op in een warm gezin; kind van nazi-ouders die hij liefheeft. Als jong kind brengt hij enkele jaren door in een nazi-opleidingsinstituut in Tsjecho-Slowakije. Na de oorlog wordt Otto hoofdonderwijzer. Omdat de herinneringen aan de oorlogsjaren én zijn jeugd het hem in de loop van de jaren steeds moeilijker maken om goed te kunnen blijven functioneren, geeft hij in 1971 zijn baan op. Vijftien jaar later, in 1986 schrijft hij de VPRO een brief. Otto wil terug naar Tsjecho-Slowakije, waar hij een belangrijk deel van zijn jeugd doorbracht, en programmamaker Peter Flik reist met hem mee. In deze aflevering een korte samenvatting van ‘Otto’.

Ongehoord: Moskou en Vladimir Vyssotski

vanaf 01:15:59

Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 9 delen. Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen. Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen. Afl 5: Moskou Ronald vd Boogaard bezoekt in Moskou het kerkhof waar de in 1980 overleden zanger dichter en acteur Vladimir Vyssotski begraven ligt.