OVT
o.a. Behandeling SS'ers, De Boerenoorlog
Rutte en Drees; Behandeling SS'ers; Column Philip Freriks; De Boerenoorlog; Duiven in het Franse leger; Polen in Nederland; Het Spoor terug: de Koepelgevangenis in Breda, dl. 1
Rutte en Drees; Behandeling SS'ers; Column Philip Freriks; De Boerenoorlog; Duiven in het Franse leger; Polen in Nederland; Het Spoor terug: de Koepelgevangenis in Breda, dl. 1
Mark Rutte en Willem Drees. Premier Rutte zei tijdens de regeringsverklaring afgelopen week: “Het kabinet bestaat uit een groep ministers die een Dreesiaanse uitstraling hebben.” Lijkt Rutte echt op deze oud sociaal-democratische premier Willem Drees. Hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis en auteur van het boek ‘Stijlen van leiderschap’, Henk te Velde, over deze vergelijking.
Achtergronden bij het nieuws dat Prins Bernhard in de tweede wereldoorlog opdracht heeft gegeven om 200 Nederlandse SS'ers zonder enige vorm van proces te laten doodschieten. Een gesprek met Peter Romijn van het NIOD en Bas Kromhout, auteur van het boek ´De Voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS´, over de behandeling van SS´ers ook in vergelijking met het buitenland.
De column van de journalist Philip Freriks
Van 1899 tot 1902 werd in Zuid-Afrika de Boerenoorlog uitgevochten tussen twee rivaliserende blanke bevolkingsgroepen, de Britten en de Boeren. Een gesprek met Martin Bossenbroek over zijn boek De Boerenoorlog, waarin hij drie kleurrijke hoofdpersonen op de voet volgt: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommando Deneys Reitz.
De Franse defensie is van plan om postduiven weer een plaats te geven in het leger. Duiven zouden betrouwbare boodschappers zijn. De minister van Defensie zegt een beroep te kunnen doen op 20.000 duivenmelkers die in Frankrijk actief zijn. Maar hoe verloopt de communicatie met duiven? Daarover Ton Ebben auteur van diverse boeken over postduiven.
Wim Willems en Hanneke Verbeek over hun boek ‘Honderd jaar heimwee. De geschiedenis van Polen in Nederland’. In dit boek gaan ze op zoek naar de levensverhalen van Poolse migranten, van de Eerste Wereldoorlog tot nu toe.
Het Spoor terug: 'Niets blijft ongezien' Deel 1 van een tweeluik over de Koepelgevangenis in Breda, die 125 jaar geleden door de architect Johan Metzelaar werd gebouwd. Het idee achter de Koepel was dat de architectuur de gedetineerden zou disciplineren omdat ze zich in de ronde ruimte constant bekeken zouden voelen. Een mooi ideaal, maar met beperkte uitwerking. Een verslag van heden en verleden over ontsnappingen, oorlogsmisdadigers en gummiknuppels. Samenstelling: Laura Stek