OVT
o.a. Paulus, 500 jaar Sixtijnse Kapel
Geschiedenis van de advocatuur; Column Philip Freriks; Paulus; 500 jaar Sixtijnse Kapel; Hedwigepolder; Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland; Het Spoor terug: de Cubacrisis, dl. 3
Geschiedenis van de advocatuur; Column Philip Freriks; Paulus; 500 jaar Sixtijnse Kapel; Hedwigepolder; Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland; Het Spoor terug: de Cubacrisis, dl. 3
De Hedwigepolder in Zeeland gaat toch onder water. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord. De Vlaamse journalist en historicus Rolf Falter over de geschiedenis van deze polder.
Naar aanleiding van de levenslange royering van advocaat Bram Moszkowicz een gesprek over de geschiedenis van het vak van advocaat en de regels waaraan de beoefenaars ervan gebonden zijn. Van de oudheid, de Instructie van 1531 via Napoleon naar de moderne regels en ordening van de advocatuur. Met historicus en jurist Robert Sanders, werkzaam bij de orde van advocaten en bezig met een proefschrift over de geschiedenis van het tuchtrecht en Floris Bannier, emeritus hoogleraar advocatuur en oud deken van de Amsterdamse orde van advocaten.
Een gesprek met classicus Fik Meijer over zijn nieuwe boek ‘Paulus. Een leven tussen Jeruzalem en Rome’. Fik Meijer gaat in op de vragen over het leven van de apostel Paulus, door velen gezien als de ‘bedenker’ van het christendom. Er zijn talloze vragen, van zijn geboorte tot zijn dood. Werd hij wel geboren in Tarsus en wanneer? En hoe en wanneer stierf hij in Rome?
500 jaar Sixtijnse Kapel. Op 31 oktober 1512 inaugureerde Paus Julius II de nieuwe Sixtijnse Kapel, beroemd door de imposante muur- en plafondschildering van Michelangelo. En nu een van de grote attracties van Vaticaanstad in Rome. Kunsthistorica Karin Braamhorst, maakster van het luisterboek ‘Michelangelo En De Sixtijnse Kapel’ over dit kunstwerk.
De ontdekker van Paaseiland was geen zeeman, maar een gepromoveerd jurist. Toch besloot hij een expeditie te ondernemen op zoek naar het Onbekende Zuidland, een groot en mythisch continent in de Stille Oceaan. Een gesprek met Roelof van Gelder, auteur van het boek ‘Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729)’.
Het Spoor terug: De Cubacrisis Op 22 oktober 1962 houdt de president van de Verenigde Staten John F. Kennedy een toespraak waarin hij de wereld waarschuwt van het gevaar van de nucleaire raketten die door Rusland zijn geplaatst op het eiland Cuba. Het escalerende conflict van Kennedy met Chroestjov kon even gemakkelijk het begin zijn van WO III. Tijdens deze gevaarlijkste dagen uit de Koude Oorlog was er reden voor paniek en bereidden velen in het westen zich voor op een mogelijke atoomaanval. Slot van een drieluik Samenstelling: Michal Citroen