Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: In Jeruzalem wordt een nieuwe loopbrug aangebracht naar de Tempelberg. Deze werkzaamheden leiden weer tot woede en ongeregeldheden in het godsdienstig gespleten Jeruzalem. Een gesprek met Piet Leupen, emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, Over waarom het in heilige Jeruzalem steeds oorlog is tussen moslims en Joden. Piet Leupen is auteur van het in 2001 verschenen boek 'Het meetlint over Jeruzalem : de fatale mythe van een heilige stad'. Met om + 10.30 de column van de journalist Henk Hofland Een gesprek met de classicus Fik Meijer over integratie, discriminatie en vreemdelingenproblematiek in de Oudheid. N.a.v. zijn komende week te verschijnen boek 'Vreemd volk. Integratie en discriminatie in de Griekse en Romeinse wereld'. 11.00-12.00: Rutger Hauer nam dertig jaar geleden een single getiteld 'Babies'op. Maar de single is nu pas uitgebracht. Zanger/producer Evert Nieuwstede van de Haagse popgroep Urban heroes, die het nummer samen met Hauer opnam, over waarom de single 30 jaar op de plank bleef liggen. Een gesprek met Michel Krielaars en Hans Driessen n.a.v. het verschijnen het boek 'Ooggetuigen van de Russische geschiedenis' met meer dan honderd opmerkelijke, authentieke verslagen uit zo'n 600 jaar Russische geschiedenis. 11.25 In het Spoor terug: De Zaak Waver Slot van een tweeluik Op 26 juni 1970 deserteert Ralph Waver uit de Amerikaanse marine. Amerikaans beleid en de oorlog in Vietnam zijn voor hem onacceptabel geworden en als zijn schip Pernis aandoet neemt hij de belangrijkste stap uit zijn leven. Tegen de wil van zijn vrouw en familie in kiest hij ervoor zijn land de rug toe te keren en asiel in Nederland te vragen. Het verhaal van Ralph Waver en zijn advocaat Willem van Bennekom over de zaak Waver die destijds Nederland in beroering bracht. Samenstelling: Michal Citroen BESTELINFORMATIE: Wilt u dit tweeluik op CD ontvangen maak dan 8 ,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Ralph Waver en de uitzendatum. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum INFO: 'Het meetlint over Jeruzalem : de fatale mythe van een heilige stad' - Piet Leupen, uitg. Wereldbibliotheek (2001), isbn 90 284 1890 3 'Vreemd volk. Integratie en discriminatie in de Griekse en Romeinse wereld'- Fik Meijer, uitg. Athenaeum, Polak & Van Gennep, isbn 978 90 253 34277 'Ooggetuigen van de Russische geschiedenis' - Michel Krielaars en Hans Driessen, uitg. Bert Bakker, isbn 9789035130623 'Welterusten, mijnheer de president. Nederland en de Viernam-oorlog'- Rimko van der Maar, uitg. Boom, isbn 9789085063513 Single cd 'Babies'- Rutger Hauer's starfish, via www.fonos.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenis van de Rijksweg, de A4

vanaf 00:05:30

11 februari 1958 werd een deel van de Rijksweg A4 tussen Den Haag en Amsterdam geopend . Dr. Marie-Louise van Horn – van Nispen, werkzaam aan de sectie Geschiedenis van de Techniek van de TU Delft, over de geschiedenis van de A4.

Fik Meijer over zijn boek ‘Vreemd volk. Integratie en discriminatie in de Griekse en Romeinse wereld’.

vanaf 00:11:37

Een gesprek met de classicus Fik Meijer over integratie, discriminatie en vreemdelingenproblematiek in de Oudheid. N.a.v. zijn komende week te verschijnen boek ‘Vreemd volk. Integratie en discriminatie in de Griekse en Romeinse wereld’.

Column van de journalist Henk Hofland

vanaf 00:32:22

Column over de Afsluitdijk.

De Tempelberg

vanaf 00:38:10

In Jeruzalem wordt een nieuwe loopbrug aangebracht naar de Tempelberg. Deze werkzaamheden leiden weer tot woede en ongeregeldheden in het godsdienstig gespleten Jeruzalem. Een gesprek met Piet Leupen, emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, Over waarom het in heilige Jeruzalem steeds oorlog is tussen moslims en Joden. Piet Leupen is auteur van het in 2001 verschenen boek ’Het meetlint over Jeruzalem : de fatale mythe van een heilige stad’.

Evert Nieuwstede in OVT over 'Babies' van Rutger Hauer

vanaf 01:04:46

Rutger Hauer nam dertig jaar geleden een single getiteld ‘Babies’op. Maar de single is nu pas uitgebracht. Zanger/producer Evert Nieuwstede van de Haagse popgroep Urban heroes, die het nummer samen met Hauer opnam, over waarom de single 30 jaar op de plank bleef liggen.

Ooggetuigen van de Russische geschiedenis

vanaf 01:11:37

Een gesprek met Michel Krielaars en Hans Driessen n.a.v. het verschijnen het boek ‘Ooggetuigen van de Russische geschiedenis’ met meer dan honderd opmerkelijke, authentieke verslagen uit zo’n 600 jaar Russische geschiedenis.

Het Spoor Terug: De zaak Waver

vanaf 01:21:14

Slot van een tweeluik. Op 26 juni 1970 deserteert Ralph Waver uit de Amerikaanse marine. Amerikaans beleid en de oorlog in Vietnam zijn voor hem onacceptabel geworden en als zijn schip Pernis aandoet neemt hij de belangrijkste stap uit zijn leven. Tegen de wil van zijn vrouw en familie in kiest hij ervoor zijn land de rug toe te keren en asiel in Nederland te vragen. Het verhaal van Ralph Waver en zijn advocaat Willem van Bennekom over de zaak Waver die destijds Nederland in beroering bracht. Samenstelling: Michal Citroen

advertentie