Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Een langlopend onderzoek van het Academisch Medisch Centrum heeft laten zien dat de generatie mensen die zich tijdens de Hongerwinter van 1944 1945 'veilig' in de buik van hun moeder bevond, vaker hart-en vaatziekten, suikerziekte en borstkanker krijgt. Een gesprek hierover met Arts-onderzoeker Rebecca Painter, auteur van het proefschrift The pathophysiology of cardiovascular disease after prenatal exposure to maternal undernutrition during the Dutch famine'. N.a.v. de commotie rond het boek 'Bloedig Pasen' van de Italiaans-Israelische historicus Ariel Toaff over het offeren van christenen door joden in de middeleeuwen, een gesprek met Jan van Herwaarden over dit 'Bloedsprookje'. Met om + 10.30 de column van de oud Vrij-Nederland journaliste Ageeth Scherphuis Deze week werd de omvangrijke studie naar de geschiedenis van de politie gepresenteerd. 6 Jaar deden de historici Guus Meershoek, Jos Smeets en Ronald van der Wal o.l.v. Cyrille Fijnaut onderzoek naar de politiegeschiedenis. Dat resulteerde in de vierdelige reeks:' De geschiedenis van de Nederlandse politie, Een staatsinstelling in de maalstroom van de geschiedenis'. Een gesprek met Cyrille Fijnaut en Jos Smeets. 11.00-12.00: Cleopatra was toch niet zo knap als we dachten. Althans, dat beweren enkele archeologen van de universiteit van Newcastle na de vondst van een munt van met de afbeelding van de heerseres. Op de munt staat Cleopatra afgebeeld met een laag voorhoofd, een scherpe neus, dunne lippen en een puntige kin. Heel anders dan zij later altijd werd voorgesteld. Henk Singor, oudheid specialist aan de Universiteit van Leiden, over de mythe van de schoonheid van Cleopatra Aandacht voor de Nederlandse wiskundige en filosoof Luitzen Egbertus Jan Brouwer. Hij is de grondlegger van de intuïtionistische wiskunde en van de moderne topologie. Precies 100 jaar geleden ontketende hij een revolutie in de wiskunde. Een gesprek met prof. Dirk van Dalen, auteur van de biografie over Brouwer. 11.25 In het Spoor terug: Februaristaking Ieder jaar wordt nog steeds herdacht dat de Februaristaking in 1941 uitbrak. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter, als protest tegen de razzia en deportatie van 425 Joodse mannen. Een reconstructie met betrokkenen. Samenstelling: Kees Slager en Ronald van den Boogaard (herh. VPRO's Embargo 1979) BESTELINFORMATIE: Wilt u dit Spoor terug op CD ontvangen maak dan 8 ,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Februaristaking en de uitzendatum. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum INFO: 'L. E. J. Brouwer, 1881-1966 : een biografie : het heldere licht van de wiskunde- Dirk van Dalen, uitg. Bert Bakker, isbn 90-351-2443-x ( 2001) 'De geschiedenis van de Nederlandse politie'(4 delen) - Cyrille Fijnaut e.a., uitg. Boom, isbn 9789085064480

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hongerwinter kinderen

vanaf 00:07:04

Een langlopend onderzoek van het Academisch Medisch Centrum heeft laten zien dat de generatie mensen die zich tijdens de Hongerwinter van 1944 1945 'veilig' in de buik van hun moeder bevond, vaker hart-en vaatziekten, suikerziekte en borstkanker krijgt. Een gesprek hierover met Arts-onderzoeker Rebecca Painter, auteur van het proefschrift The pathophysiology of cardiovascular disease after prenatal exposure to maternal undernutrition during the Dutch famine'.

Joodse Bloedmythe

vanaf 00:15:12

N.a.v. de commotie rond het boek 'Bloedig Pasen' van de Italiaans-Israelische historicus Ariel Toaff over het offeren van christenen door joden in de middeleeuwen, een gesprek met Jan van Herwaarden over dit 'Bloedsprookje'.

Column van Ageeth Scherphuis

vanaf 00:32:30

Column van de oud Vrij-Nederland journaliste Ageeth Scherphuis over feminisme.

Geschiedenis van de politie

vanaf 00:36:36

Deze week werd de omvangrijke studie naar de geschiedenis van de politie gepresenteerd. 6 Jaar deden de historici Guus Meershoek, Jos Smeets en Ronald van der Wal o.l.v. Cyrille Fijnaut onderzoek naar de politiegeschiedenis. Dat resulteerde in de vierdelige reeks:' De geschiedenis van de Nederlandse politie, Een staatsinstelling in de maalstroom van de geschiedenis'. Een gesprek met Cyrille Fijnaut en Jos Smeets.

Cleopatra

vanaf 01:03:34

Cleopatra was toch niet zo knap als we dachten. Althans, dat beweren enkele archeologen van de universiteit van Newcastle na de vondst van een munt van met de afbeelding van de heerseres. Op de munt staat Cleopatra afgebeeld met een laag voorhoofd, een scherpe neus, dunne lippen en een puntige kin. Heel anders dan zij later altijd werd voorgesteld. Henk Singor, oudheid specialist aan de Universiteit van Leiden, over de mythe van de schoonheid van Cleopatra

Wiskundige L.E.J. Brouwer

vanaf 01:09:45

Aandacht voor de Nederlandse wiskundige en filosoof Luitzen Egbertus Jan Brouwer. Hij is de grondlegger van de intuïtionistische wiskunde en van de moderne topologie. Precies 100 jaar geleden ontketende hij een revolutie in de wiskunde. Een gesprek met prof. Dirk van Dalen, auteur van de biografie over Brouwer.

Het Spoor Terug: de Februaristaking

vanaf 01:22:12

Ieder jaar wordt nog steeds herdacht dat de Februaristaking in 1941 uitbrak. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter, als protest tegen de razzia en deportatie van 425 Joodse mannen. Een reconstructie met betrokkenen. Samenstelling: Kees Slager en Ronald van den Boogaard. (herh. VPRO's Embargo 1979)

advertentie