Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: Op 18 maart 1967, nu veertig jaar geleden, werd in Amsterdam het Wibaut-monument onthuld. Peter-Paul de Baar van het tijdschrift ‘Ons Amsterdam’ over de socialist F.M. Wibaut die vooral bekend werd als de grote voorvechter van sociale woningbouw. ‘Communisme sex en leugens’ dat is de titel van het onlangs verschenen boek van de in Bulgarije geboren Maria Genova. Een boek met humoristische observaties van het leven in een communistisch land. Met waargebeurde verhalen uit een niet al te ver verleden. Maria Genova over het leven van de gewone man tijdens het communisme. Met om + 10.30 de column van de oud VN-journaliste Ageeth Scherphuis 2007 Is het Michiel de Ruyterjaar. 24 maart, 400 jaar geleden werd Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen geboren. Een gesprek over Michiel de Ruyter als nationaal rolmodel. Met J. R. Bruijn, emeritus hoogleraar zeegeschiedenis en Ronald Prud’homme van Reine, biograaf van de Ruyter. 11.00-12.00: In 1937 vond de Wereldjamboree van de padvinderij plaats in Vogelenzang in ons land. Dit jaar wordt 100 jaar Scouting gevierd. Oproep voor deelnemers aan de jamboree uit 1937 om zich te melden bij OVT, mail: ovt@vpro.nl. De Architect van o.a. het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam was de Roermondse architect Pierre Cuypers (1827-1921). Er komt nu een musical over het leven van Cuypers. Een reportage over Cuypers met de Roermondse stadsdichter Hans van Bergen die de tekst over het leven van de architect schreef. ‘A Cold War Magazine of Causes: A Critical History of The Reporter (1949-1968) is de titel van de promotie van Elke van Cassel. Een gesprek met haar over het Amerikaanse opinietijdschrift The Reporter (1949-1968). Eén van de meest vooraanstaande tijdschriften van de vroege Koude Oorlog. The Reporter liep voorop in zijn veroordeling van het McCarthyisme en het was één van de weinige tijdschriften die gedurende de conformistische jaren vijftig de traditie van onderzoeksjournalistiek levend hield. 11. 25 Spoor terug: Terug naar Doggerland Tijdens de laatste ijstijd stond de Noordzee droog. Het was een vriendelijk heuvelende toendra, vol met wild, een paradijs voor jagers: een Serengeti met een jas aan. Regelmatig vinden Nederlandse vissers botten in hun netten van mammoeten, leeuwen, neushoorns, hyena's en andere uitgestorven of uitgeweken dieren. In het Spoor Terug een reconstructie van die verdwenen wereld met wetenschappers, verzamelaars en vissers. Samenstelling: Mathijs Deen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wibaut-monument

vanaf 00:05:38

Op 18 maart 1967, nu veertig jaar geleden, werd in Amsterdam het Wibaut-monument onthuld. Peter-Paul de Baar van het tijdschrift 'Ons Amsterdam' over de socialist F.M. Wibaut die vooral bekend werd als de grote voorvechter van sociale woningbouw.

Communisme sex en leugens

vanaf 00:10:54

'Communisme sex en leugens' dat is de titel van het onlangs verschenen boek van de in Bulgarije geboren Maria Genova. Een boek met humoristische observaties van het leven in een communistisch land. Met waargebeurde verhalen uit een niet al te ver verleden. Maria Genova over het leven van de gewone man tijdens het communisme.

Column van de oud VN-journaliste Ageeth Scherphuis

vanaf 00:28:21

Michiel de Ruyter

vanaf 00:36:15

2007 Is het Michiel de Ruyterjaar. 24 maart, 400 jaar geleden werd Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen geboren. Een gesprek over Michiel de Ruyter als nationaal rolmodel. Met J. R. Bruijn, emeritus hoogleraar zeegeschiedenis en Ronald Prud'homme van Reine, biograaf van de Ruyter.

Wereldjamboree

vanaf 01:05:32

In 1937 vond de Wereldjamboree van de padvinderij plaats in Vogelenzang in ons land. Dit jaar wordt 100 jaar Scouting gevierd.

Pierre Cuypers

vanaf 01:10:27

De Architect van o.a. het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam was de Roermondse architect Pierre Cuypers (1827-1921). Er komt nu een musical over het leven van Cuypers. Een reportage over Cuypers met de Roermondse stadsdichter Hans van Bergen die de tekst over het leven van de architect schreef.

Amerikaanse opinietijdschrift The Reporter

vanaf 01:16:54

'A Cold War Magazine of Causes: A Critical History of The Reporter (1949-1968) is de titel van de promotie van Elke van Cassel. Een gesprek met haar over het Amerikaanse opinietijdschrift The Reporter (1949-1968). Eén van de meest vooraanstaande tijdschriften van de vroege Koude Oorlog. The Reporter liep voorop in zijn veroordeling van het McCarthyisme en het was één van de weinige tijdschriften die gedurende de conformistische jaren vijftig de traditie van onderzoeksjournalistiek levend hield.

Het Spoor Terug: Terug naar Doggerland

vanaf 01:25:32

Tijdens de laatste ijstijd stond de Noordzee droog. Het was een vriendelijk heuvelende toendra, vol met wild, een paradijs voor jagers: een Serengeti met een jas aan. Regelmatig vinden Nederlandse vissers botten in hun netten van mammoeten, leeuwen, neushoorns, hyena's en andere uitgestorven of uitgeweken dieren. In het Spoor Terug een reconstructie van die verdwenen wereld met wetenschappers, verzamelaars en vissers. Samenstelling: Mathijs Deen

advertentie