Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: 31 maart 1959, nu 48 jaar geleden, stak de geestelijk leider van de Tibetanen, de veertiende Dalai Lama, de Indiase grens. Hij moest net als veel van zijn landgenoten vluchten voor het Chinese bezettingsleger uit angst dat zij hem zullen arresteren of vermoorden. Een gesprek met Tsering Jampa, directeur van het International Campaign Tibet afdeling Europa, en één van de mensen die als klein meisje, net als de Dalai Lama, ook over de bergen moest vluchten Deze week vond er een Leiden een congres plaats over 'De ontwikkeling van de nationale identiteit in de Lage Landen tussen 1300-1600'. Een gesprek met de historici Judith Pollmann en Robert Stein, organisatoren van het congres, over de vraag wanneer en hoe de Nederlandse nationale identiteit is ontstaan. Met om + 10.30 de column van de oud Vrij-Nederland journaliste Ageeth Scherphuis Deze week verscheen het boek 'Dit was Veronica, geschiedenis van een piraat'. Een gesprek met de auteur de journalist Auke Kok over de geschiedenis van deze piratenzender. 11.00-12.00: Afgelopen week werd bekend dat het Nederlandse ingenieursbedrijf Fugro opzoek gaat naar het mythische Ithaka, het eiland van Odysseus Over de ware lokatie van het mythische eiland hebben altijd veel verhalen de ronde gedaan. Fik Meijer, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, over de geschiedenis van deze zoektocht Een reportage over de hoorspelwandeling over de geschiedenis van de vestingstad Naarden per mobiele telefoon. De wandelaar loopt langs 14 bijzondere locaties en kan ter plekke een 0900-nummer kan bellen. Met Arnoud Traa, de bedenker en maker van de hoorspelwandeling. Maritiem historicus Robert Parthesius over zijn promotie 'Dutch ships in tropical waters. The development of the Dutch East India Company (VOC) shipping network in Asia 1595-1660' Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat de VOC-vloot in die periode dubbel zo groot bleek te zijn als tot nu toe verondersteld. 11.25 In het Spoor terug: Tiny Mulder Een portret in 2 delen van de in 1921 geboren Friese verzetsvrouw, journaliste bij het Friesch Dagblad, schrijfster en dichteres Tiny Mulder. In de Tweede Wereldoorlog werkte Tiny Mulder als koerierster, hielp Joden onderduiken en ving Engelse en Amerikaanse piloten op en hielp ze op weg om naar Engeland te komen. Na de oorlog begon ze als journaliste bij het Friesch Dagblad. Ging vlak na de oorlog al op bezoek naar Engeland en Amerika. Zette voor het Friesch Dagblad een kinder- en vrouwenpagina op. Tiny Mulder kreeg in 1986 de Friese literatuur prijs: de Gysbert Japicxprijs voor haar hele oeuvre maar speciaal voor haar dichtbundel 'Oh in stêd, ah in lân'. Afgelopen najaar verscheen het levensverhaal van Tiny Mulder in het Fries onder de titel 'Foar alles is in tiid' van Geart de Vries. Deel 1: 1921-1945, haar jeugd en haar werk voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Samenstelling: Astrid Nauta

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dalai Lama

vanaf 00:04:14

31 maart 1959, nu 48 jaar geleden, stak de geestelijk leider van de Tibetanen, de veertiende Dalai Lama, de Indiase grens. Hij moest net als veel van zijn landgenoten vluchten voor het Chinese bezettingsleger uit angst dat zij hem zullen arresteren of vermoorden. Een gesprek met Tsering Jampa, directeur van het International Campaign Tibet afdeling Europa, en één van de mensen die als klein meisje, net als de Dalai Lama, ook over de bergen moest vluchten.

Radio Veronica

vanaf 00:11:31

Deze week verscheen het boek 'Dit was Veronica, geschiedenis van een piraat'. Een gesprek met de auteur de journalist Auke Kok over de geschiedenis van deze piratenzender.

Column Ageeth Scherphuis

vanaf 00:31:52

Column van Ageeth Scherphuis over China.

Nederlandse identiteit

vanaf 00:37:23

Deze week vond er een Leiden een congres plaats over 'De ontwikkeling van de nationale identiteit in de Lage Landen tussen 1300-1600'. Een gesprek met de historici Judith Pollmann en Robert Stein, organisatoren van het congres, over de vraag wanneer en hoe de Nederlandse nationale identiteit is ontstaan.

Ithaka

vanaf 01:04:37

Afgelopen week werd bekend dat het Nederlandse ingenieursbedrijf Fugro opzoek gaat naar het mythische Ithaka, het eiland van Odysseus. Over de ware lokatie van het mythische eiland hebben altijd veel verhalen de ronde gedaan. Fik Meijer, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, over de geschiedenis van deze zoektocht.

Hoorspelwandeling in Naarden

vanaf 01:09:33

Reportage over de hoorspelwandeling over de geschiedenis van de vestingstad Naarden per mobiele telefoon. De wandelaar loopt langs 14 bijzondere locaties en kan ter plekke een 0900-nummer kan bellen. Met Arnoud Traa, de bedenker en maker van de hoorspelwandeling.

VOC-vloot

vanaf 01:15:42

Maritiem historicus Robert Parthesius over zijn promotie 'Dutch ships in tropical waters. The development of the Dutch East India Company (VOC) shipping network in Asia 1595-1660'. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat de VOC-vloot in die periode dubbel zo groot bleek te zijn als tot nu toe verondersteld. Parthesius vertelt ook over onze koopmansgeest.

Het Spoor Terug: Tiny Mulder deel 1

vanaf 01:26:18

Een portret in 2 delen van de in 1921 geboren Friese verzetsvrouw, journaliste bij het Friesch Dagblad, schrijfster en dichteres Tiny Mulder. In de Tweede Wereldoorlog werkte Tiny Mulder als koerierster, hielp Joden onderduiken en ving Engelse en Amerikaanse piloten op en hielp ze op weg om naar Engeland te komen. Na de oorlog begon ze als journaliste bij het Friesch Dagblad. Ging vlak na de oorlog al op bezoek naar Engeland en Amerika. Zette voor het Friesch Dagblad een kinder- en vrouwenpagina op. Tiny Mulder kreeg in 1986 de Friese literatuur prijs: de Gysbert Japicxprijs voor haar hele oeuvre maar speciaal voor haar dichtbundel 'Oh in stêd, ah in lân'. Afgelopen najaar verscheen het levensverhaal van Tiny Mulder in het Fries onder de titel 'Foar alles is in tiid' van Geart de Vries. Deel 1: 1921-1945, haar jeugd en haar werk voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Samenstelling: Astrid Nauta.

advertentie