Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Dit weekend vindt een herdenking plaats van de mijnramp van 24 maart 1947 in Brunssum, nu 50 jaar geleden, waarbij 13 mannen om het leven kwamen. Een gesprek met Theo Jeurissen, die de herdenkingen organiseert en zelf 17 jaar in de mijn Hendrik heeft gewerkt. Een gesprek met Mient Jan Faber, voormalig algemeen secretaris van het IKV, het Interkerkelijk Vredesberaad, over zijn deze week verschenen boek 'Vooruitgeschoven spionnen, Bevrijd uit de boeien van de Koude Oorlog'. Het boek vertelt de geschiedenis van het IKV tijdens de Koude Oorlog en de strijd tégen de plaatsing van kernwapens en vóór de mensenrechten. Met om + 10.30 de column van de journalist Henk Hofland Deze week wordt de 50-jarige Europese samenwerking gevierd. In 1957 werd het Verdrag van Rome getekend. Maar hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van Europa? Of beter gezegd, hoe wordt in de lappendeken Europa tegen de historie aangekeken. En hoe is het met het geschiedenisonderwijs in Europa gesteld? Met Joke van der Leeuw-Roord en Jonathan Even-Zohar, van de Europese organisatie van geschiedenisleraren Euroclio en historicus Han van der Horst die een lezing hield over de Europese canon. 11.00-12.00: Historische boekrecensies met Hans Renders en Han van der Horst. 11.25 In het Spoor terug: 11.25 In het Spoor terug: De Woeste Hoogte In het zicht van de vuurtoren lag vroeger een van de beruchtste plekken van Nederland. Een straat gebouwd op een heuvel in de vorm van een magneet gescheiden van de buitenwereld door de bloedpoort. Een vesting onneembaar voor de politie. De Scheveningers die er woonden kijken er met heimwee op terug. De geschiedenis van de inmiddels gesloopte Woeste Hoogte in Scheveningen. Samenstelling: Michal Citroen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mijnramp Brunssum

vanaf 00:05:02

Dit weekend vindt een herdenking plaats van de mijnramp van 24 maart 1947 in Brunssum, nu 50 jaar geleden, waarbij 13 mannen om het leven kwamen. Een gesprek met Theo Jeurissen, die de herdenkingen organiseert en zelf 17 jaar in de mijn Hendrik heeft gewerkt.

Historische boekrecensies

vanaf 00:08:34

Historische boekrecensies met Hans Renders en Han van der Horst.

Mient Jan Faber over de geschiedenis van het IKV

vanaf 00:11:54

Een gesprek met Mient Jan Faber, voormalig algemeen secretaris van het IKV, het Interkerkelijk Vredesberaad, over zijn deze week verschenen boek 'Vooruitgeschoven spionnen, Bevrijd uit de boeien van de Koude Oorlog'. Het boek vertelt de geschiedenis van het IKV tijdens de Koude Oorlog en de strijd tégen de plaatsing van kernwapens en vóór de mensenrechten.

Column Henk Hofland

vanaf 00:34:57

Column van Henk Hofland over graffiti

50 jaar Europa

vanaf 00:39:13

Deze week wordt de 50-jarige Europese samenwerking gevierd. In 1957 werd het Verdrag van Rome getekend. Maar hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van Europa? Of beter gezegd, hoe wordt in de lappendeken Europa tegen de historie aangekeken. En hoe is het met het geschiedenisonderwijs in Europa gesteld? Met Joke van der Leeuw-Roord en Jonathan Even-Zohar, van de Europese organisatie van geschiedenisleraren Euroclio en historicus Han van der Horst die een lezing hield over de Europese canon.

Zwarte weduwe Rost van Tonningen overleden

vanaf 01:05:02

Gesprek over de weduwe Rost van Tonningen, die haar hele leven nationaal-socialistisch bleef.

Het Spoor Terug: de Woeste Hoogte

vanaf 01:27:25

In het zicht van de vuurtoren lag vroeger een van de beruchtste plekken van Nederland. Een straat gebouwd op een heuvel in de vorm van een magneet gescheiden van de buitenwereld door de bloedpoort. Een vesting onneembaar voor de politie. De Scheveningers die er woonden kijken er met heimwee op terug. De geschiedenis van de inmiddels gesloopte Woeste Hoogte in Scheveningen. Samenstelling: Michal Citroen

advertentie