Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Volgens het Historisch Nieuwsblad is het Nationaal Monument op de Dam het lelijkste oorlogsmonument volgens Tweede Wereldoorlog deskundigen. Het monument op de Dam is van John Rädecker (1885-1956). Een gesprek met kunsthistoricus Jan Teeuwissen, eindredacteur van het onlangs verschenen boek John Rädecker 1885-1956 - De droom van het levende beeld’. Een gesprek met Zonneke Matthée over haar komende week te verschijnen boek ‘Voor volk en vaderland. Vrouwen in de NSB 1931-1948’. Met om + 10.30 de column van de oud Vrij Nederland journaliste Ageeth Scherphuis Onlangs verscheen het boek ‘De ontbrekende schakel. Levensverhaal van Eugène Dubois, de Nederlander die het gelijk van Darwin bewees’ van Pat Shipman. Een gesprek over de Nederlandse paleontoloog Eugène Dubois die de tweede helft van de negentiende eeuw in Nederlands-Indië de ontbrekende schakel tussen mens en aap zocht en vond. Met John de Vos, beheerder van het Dubois-archief in museum Naturalis en Theo van Berkestijn, achterneef van Dubois. 11.00-12.00: Historische Boekrecensies met Paul Arnoldussen en Han van der Horst 11.25 In het Spoor terug: Wereldvrede in korte broek Slot van een tweeluik over de Wereldjamboree van 1937 in Vogelenzang Bijna 28.000 padvinders uit tientallen landen namen er aan deel, waarvan ruim 9.000 Nederlandse jongens. Honderdduizenden geïnteresseerden (waaronder tot twee keer toe de koningin) kwamen op bezoek in Vogelenzang. De Jamboree van 1937, de vierjaarlijkse internationale bijeenkomst van padvinders was met recht een nationale gebeurtenis en iedereen kende het lied In negentien drie zeven. Jongeren van alle rangen en standen, blank en zwart en behept met het ideaal van oprichter Lord Baden Powell streefden tien dagen lang naar verbroedering en wereldvrede. Samenstelling: Gerard Leenders

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Monument op de Dam

vanaf 00:05:18

Volgens het Historisch Nieuwsblad is het Nationaal Monument op de Dam het lelijkste oorlogsmonument volgens Tweede Wereldoorlog deskundigen. Het monument op de Dam is van John Rädecker (1885-1956). Een gesprek met kunsthistoricus Jan Teeuwissen, eindredacteur van het onlangs verschenen boek John Rädecker 1885-1956 - De droom van het levende beeld?.

Vrouwen in de NSB

vanaf 00:11:08

Een gesprek met Zonneke Matthée over haar komende week te verschijnen boek ?Voor volk en vaderland. Vrouwen in de NSB 1931-1948?

Column Ageeth Scherphuis

vanaf 00:32:11

Missing link tussen mens en aap

vanaf 00:37:13

Onlangs verscheen het boek ?De ontbrekende schakel. Levensverhaal van Eugène Dubois, de Nederlander die het gelijk van Darwin bewees? van Pat Shipman. Een gesprek over de Nederlandse paleontoloog Eugène Dubois die de tweede helft van de negentiende eeuw in Nederlands-Indië de ontbrekende schakel tussen mens en aap zocht en vond. Met John de Vos, beheerder van het Dubois-archief in museum Naturalis en Theo van Berkestijn, achterneef van Dubois.

Historische boekrecensies

vanaf 01:05:03

Historische Boekrecensies met Paul Arnoldussen en Han van der Horst

Het Spoor terug: Wereldvrede in korte broek Deel 2

vanaf 01:23:38

Slot van een tweeluik over de Wereldjamboree van 1937 in Vogelenzang. Bijna 28.000 padvinders uit tientallen landen namen er aan deel, waarvan ruim 9.000 Nederlandse jongens. Honderdduizenden geïnteresseerden (waaronder tot twee keer toe de koningin) kwamen op bezoek in Vogelenzang. De Jamboree van 1937, de vierjaarlijkse internationale bijeenkomst van padvinders was met recht een nationale gebeurtenis en iedereen kende het lied In negentien drie zeven. Jongeren van alle rangen en standen, blank en zwart en behept met het ideaal van oprichter Lord Baden Powell streefden tien dagen lang naar verbroedering en wereldvrede. Samenstelling: Gerard Leenders

advertentie