Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Mathijs Deen 10.00-11.00: In het kader van het Winternachtenfestival, live vanuit café Dudok in Den Haag. Het festival heeft dit jaar als thema 'Ontdekkingsreizigers'. Volgende week verschijnen 'De Afrikaanse brieven' van de Nederlandse dichter uit de Gouden Eeuw Willem Godschalck van Focquenbroch (1640-1670). In 1668 vertrok Focquenbroch als voornaam juridisch ambtenaar in dienst van de West-Indische Compagnie naar het fort El Mina op de westkust van Afrika, een van de centra van de goud- en slavenhandel. Een gesprek met de vertaler van de brieven, de schrijver Thomas Rosenboom en met Arie Jan Gelderblom (senior docent-onderzoeker vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht) die een literair-historische inleiding bij de brieven schreef. Muziek van de Jakarta Street Band. De eerste column van de journalist Henk Hofland Aandacht voor Jonathan Swifts fictieve reisroman 'Gulliver's Travels' en de herschrijving daarvan in Winternachten. Met schrijver Allard Schröder die vertelt over zijn hoofdstuk in 'Gulliver's New Travels' en met Jan Frans van Dijkhuizen, verbonden aan de opleiding Engelse taal en cultuur van de Universiteit Leiden. 11.00-12.00: Donderdag 11 januari worden op Winternachten de resultaten van het onderzoek naar het dekolonisatieproces in Indonesië gepresenteerd met het boek 'Van Indië tot Indonesië'. Een gesprek met twee onderzoekers van het project van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie Remco Raben en Freek Colombijn. 11.25 In het Spoor terug: Zus Selvera Slot van een portret in twee delen van Zus Jansen. Na de oorlog maakte Zus Jansen deel uit van het vermaarde levenslied duo Helma en Selma. Honderdduizenden platen werden verkocht en dagelijks was het duo te horen op Radio Luxemburg en de Belgische radio. Oudejaarsavond 1954 was het eerste optreden van Zus met haar zusje Mieke. Zij zouden uitgroeien tot het succesvolste zangduo dat Nederland ooit gekend heeft: de Selvera's met hits als Twee reebruine ogen en De Postkoets Samenstelling: Gerard Leenders BESTELINFORMATIE: Wilt u dit tweeluik op CD ontvangen maak dan 8 ,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Zus Selvera en de uitzendatum. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum INFO: 'De Afrikaanse brieven'- Willem Godschalck van Focquenbroch, uitg. Prometheus, isbn 9044608878 'De reizen van Gulliver- Jonathan Swift' , uitg. Athenaeum. Polak & Van Gennep (2004), isbn 90 253 4976 5 Tijdschrift Raster, thema: Gulliver, jaargang 2002, nr. 98, uitg. de Bezige Bij, issn 0924 0934 'Van Indië tot Indonesië'- Els Bogaerts en Remco Raben (redactie), uitg. Boom, isbn 90 8506 426 0

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De Afrikaanse brieven van Willem Godschalck van Focquenbroch

vanaf 00:04:18

Over ‘De Afrikaanse brieven’ van de Nederlandse dichter uit de Gouden Eeuw Willem Godschalck van Focquenbroch (1640–1670). In 1668 vertrok Focquenbroch als voornaam juridisch ambtenaar in dienst van de West-Indische Compagnie naar het fort El Mina op de westkust van Afrika, een van de centra van de goud- en slavenhandel. Een gesprek met de vertaler van de brieven, de schrijver Thomas Rosenboom en met Arie Jan Gelderblom (senior docent-onderzoeker vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht) die een literair-historische inleiding bij de brieven schreef.

Column van Henk Hofland

vanaf 00:31:36

Eerste column van journalist Henk Hofland over de dichter Hendrik Tollens en zijn gedichten over Willem Barentsz.

Jonathan Swifts Gulliver's Travels

vanaf 00:37:19

Aandacht voor Jonathan Swifts fictieve reisroman ‘Gulliver’s Travels’ en de herschrijving daarvan in Winternachten. Met schrijver Allard Schröder die vertelt over zijn hoofdstuk in ‘Gulliver's New Travels’ en met Jan Frans van Dijkhuizen, verbonden aan de opleiding Engelse taal en cultuur van de Universiteit Leiden.

Onderzoek van het NIOD: ‘Van Indië tot Indonesië’

vanaf 01:04:58

Donderdag 11 januari worden op Winternachten de resultaten van het onderzoek naar het dekolonisatieproces in Indonesië gepresenteerd met het boek ‘Van Indië tot Indonesië’. Een gesprek met twee onderzoekers van het project van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie Remco Raben en Freek Colombijn.

Het Spoor terug Deel 2: Zus Selvera

vanaf 01:24:09

Slot van een portret in twee delen van Zus Jansen. Na de oorlog maakte Zus Jansen deel uit van het vermaarde levenslied duo Helma en Selma. Honderdduizenden platen werden verkocht en dagelijks was het duo te horen op Radio Luxemburg en de Belgische radio. Oudejaarsavond 1954 was het eerste optreden van Zus met haar zusje Mieke. Zij zouden uitgroeien tot het succesvolste zangduo dat Nederland ooit gekend heeft: de Selvera's met hits als Twee reebruine ogen en De Postkoets. Samenstelling: Gerard Leenders

advertentie