Ovt

Ovt

10.00-11.00: Deze week werd Fort Pannerden ontruimd. Ruud v.d. Werff van de Menno van Coehoornstichting over de geschiedenis van dit Fort dat van 1869 tot 1871 werd gebouwd als sperfort om te voorkomen dat een aanvallend leger via de Waal zo door kon trekken richting Vesting Holland, het gebied achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aandacht voor de volgende week in première gaande film 'Kruistocht in spijkerbroek' naar het beroemde kinderboek van Thea Beckman. Met de filmmaker Ben Sombogaart en Kruistochtenkenner Peter Raedts. Met om + 10.30 de column van de oud-hoofdredacteur van de NRC, André Spoor Een gesprek met Henk van Renssen over zijn komende week te verschijnen boek 'De Revolutieverzamelaar' over de Maastrichtse journalist George Nypels (1885-1977) die voor het Algemeen Handelsblad als reiscorrespondent de brandhaarden van Europa bezocht in het interbellum. 11.00-12.00: De oud VARA-journalist Koos Postema over vorige week overleden omroepman Jan de Troye Hij kwam in 1947 in dienst bij de VARA en werd vooral bekend door zijn radioreportages over de watersnoodramp in 1953. Een gesprek met Peter Hoogendijk, maker van de documentaire 'Soerabaja, Surabaya'. De documentaire schetst een beeld van de korte, heftige periode in de geschiedenis van Soerabaja in november 1945 tijdens de Slag om Soerabaja, waarbij de Indonesische bevolking vocht tegen een Britse invasiemacht voor de vrijheid van Indonesië. En een telefonische reaktie van Franciska Fangiday, een van nationalistische jongeren uit die tijd 11.25 In het Spoor terug: Het daget in het oosten, dl. 2 Onder de codenaam 'Tulip' stond de in 1877 geboren Nederlandse dominee John William Kruyt te boek in de archieven van de Britse contraspionagedienst MI5. Hij was in de zomer van 1942, vijfenzestig jaar oud, als parachutist door de Britten gedropt boven België. Door de Russen voor wie hij Von Krumin heette, was hij samen met zijn Niko via Moermansk naar Engeland getransporteerd als geheim agent. Hoe kwam de christen-socialist Kruyt terecht in de Sovjet-Unie voor hij op een geheime missie werd gestuurd. En waarom werden vader en zoon tijdens de oorlog gedropt? Een reconstructie in 2 delen. Samenstelling: Paul Arnoldussen en Hans Olink BESTELINFORMATIE: Wilt u dit tweeluik op CD ontvangen maak dan 8 ,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Kruyt en de datum. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum INFO: 'De Revolutieverzamelaar, George Nypels, reiscorrespondent tussen de wereldoorlogen'- Henk van Renssen , uitg. Podium, isbn 90 5759 328 9 Documentaire 'Soerabaja, Surabaya' - zondagavond 12 november RTV-Noord-Holland

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Fort Pannerden

vanaf 00:04:37

Deze week werd Fort Pannerden ontruimd. Ruud v.d. Werff van de Menno van Coehoornstichting over de geschiedenis van dit Fort dat van 1869 tot 1871 werd gebouwd als sperfort om te voorkomen dat een aanvallend leger via de Waal zo door kon trekken richting Vesting Holland, het gebied achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De film Kruistocht in Spijkerbroek

vanaf 00:09:40

Gesprek met de filmmaker Ben Sombogaart en Kruistochtenkenner Peter Raedts over de volgende week in première gaande film ‘Kruistocht in spijkerbroek’ naar het beroemde kinderboek van Thea Beckman.

Column van de oud-hoofdredacteur van de NRC, André Spoor

vanaf 00:31:18

Andre Spoor vertelt over het overlijden van zijn vader, Generaal Spoor, in 1949.

'De Revolutieverzamelaar': Henk van Renssen over de journalist George Nypels

vanaf 00:37:14

Een gesprek met Henk van Renssen over zijn komende week te verschijnen boek ‘De Revolutieverzamelaar’ over de Maastrichtse journalist George Nypels (1885-1977) die voor het Algemeen Handelsblad als reiscorrespondent de brandhaarden van Europa bezocht in het interbellum.

Omroepman Jan de Troye overleden

vanaf 01:04:43

De oud VARA-journalist Koos Postema over vorige week overleden omroepman Jan de Troye Hij kwam in 1947 in dienst bij de VARA en werd vooral bekend door zijn radioreportages over de watersnoodramp in 1953.

Peter Hoogendijk over zijn documentaire ‘Soerabaja, Surabaya’

vanaf 01:14:49

Een gesprek met Peter Hoogendijk, maker van de documentaire ‘Soerabaja, Surabaya’. De documentaire schetst een beeld van de korte, heftige periode in de geschiedenis van Soerabaja in november 1945 tijdens de Slag om Soerabaja, waarbij de Indonesische bevolking vocht tegen een Britse invasiemacht voor de vrijheid van Indonesië.

Het Spoor Terug: Het daget in het oosten deel 2

vanaf 01:28:12

Onder de codenaam 'Tulip' stond de in 1877 geboren Nederlandse dominee John William Kruyt te boek in de archieven van de Britse contraspionagedienst MI5. Hij was in de zomer van 1942, vijfenzestig jaar oud, als parachutist door de Britten gedropt boven België. Door de Russen voor wie hij Von Krumin heette, was hij samen met zijn Niko via Moermansk naar Engeland getransporteerd als geheim agent. Hoe kwam de christen-socialist Kruyt terecht in de Sovjet-Unie voor hij op een geheime missie werd gestuurd. En waarom werden vader en zoon tijdens de oorlog gedropt? Een reconstructie in 2 delen. Samenstelling: Paul Arnoldussen en Hans Olink

advertentie