Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: Duitsland-correspondent Jacques Schmitz over de film ‘Mein Führer, Die wirklich wahrste Wahrheit uber Adolf Hilter’. Een komedie van de Duits-Joodse filmmaker Dani Levy die vanaf 11 januari in de Duitse bioscopen is te zien. Een gesprek met prof. dr. Hans Blom, naar aanleiding van zijn vertrek als directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie(NIOD), over Nederland en de oorlog, over Loe de Jong en over het Instituut als geweten van Nederland. Wordt de Tweede Wereldoorlog normale geschiedenis, kunnen we over de NSB straks net zo onbevangen schrijven als over de Geuzen uit de Tachtigjarige Oorlog? En hoort een NIOD-directeur in het voetspoor van Loe de Jong opperrechter te zijn over het Nederlandse oorlogsverleden in '40-'45 en in Srebrenica? Deze en andere vragen worden ongetwijfeld pittig beantwoord door Hans Blom, de enige NIOD-directeur die onder de schaduw van zijn grote voorganger, De Jong, wist uit te komen. Met om + 10.30 de eerste column van een van de nieuwe OVT-columnisten de oud-VN-journaliste Ageeth Scherphuis. 11.00-12.00: In het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis staat een artikel over het in 1906 gesloten huwelijk tussen de Haagse Johanna van dommelen en de Canadese Indiaan Agnus Montour oftewel American Horse. Een gesprek met de schrijfster van het artikel Marga Altena over dit byzondere huwelijk. Een gesprek met Vrij-Nederland redacteur Pieter van den Blink auteur van het boek '121, Rue de Lille Nederland aan de Seine '. Het boek dat verschijnt n.a.v. het 50 jarig bestaan van het Instituut Neerlandais in Parijs. 11.25 In het Spoor terug: Zus Selvera Deel 1 van een portret in twee delen van Zus Jansen. Na de oorlog maakte Zus Jansen deel uit van het vermaarde levenslied duo Helma en Selma. Honderdduizenden platen werden verkocht en dagelijks was het duo te horen op Radio Luxemburg en de Belgische radio. Oudejaarsavond 1954 was het eerste optreden van Zus met haar zusje Mieke. Zij zouden uitgroeien tot het succesvolste zangduo dat Nederland ooit gekend heeft: de Selvera's met hits als Twee reebruine ogen en De Postkoets Samenstelling: Gerard Leenders BESTELINFORMATIE: Wilt u dit tweeluik op CD ontvangen maak dan 8 ,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Zus Selvera en de uitzendatum. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum INFO: Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis, jrg.3, nr. 4,uitg. Aksant, issn 1572-1701 '121, Rue de Lille Nederland aan de Seine (Instituut Neerlandais' ) - Pieter van den Blink, uig. Balans

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

"Mein Führer" komedie over Adolf Hitler

vanaf 00:03:46

Duitsland-correspondent Jacques Schmitz over de film ‘Mein Führer, Die wirklich wahrste Wahrheit uber Adolf Hilter’. Een komedie van de Duits-Joodse filmmaker Dani Levy die vanaf 11 januari in de Duitse bioscopen is te zien.

Gesprek met Hans Blom deel 1

vanaf 00:11:02

Een gesprek met prof. dr. Hans Blom, naar aanleiding van zijn vertrek als directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie(NIOD), over Nederland en de oorlog, over Loe de Jong en over het Instituut als geweten van Nederland.

column van de oud-VN-journaliste Ageeth Scherphuis

vanaf 00:35:07

Ageeth Scherphuis over het begin van haar journalistieke carrière

Gesprek met Hans Blom deel 2

vanaf 00:40:35

Een gesprek met prof. dr. Hans Blom, naar aanleiding van zijn vertrek als directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie(NIOD), over Nederland en de oorlog, over Loe de Jong en over het Instituut als geweten van Nederland.

Bijzonder huwelijk tussen Haagse dame en Canadese indiaan in 1906

vanaf 01:03:47

In het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis staat een artikel over het in 1906 gesloten huwelijk tussen de Haagse Johanna van Dommelen en de Canadese Indiaan Agnus Montour oftewel American Horse. Een gesprek met de schrijfster van het artikel Marga Altena voer dit byzondere huwelijk.

Gesprek met Pieter van den Blink over 50 jarig bestaan Instituut Neerlandais

vanaf 01:14:01

Een gesprek met Vrij-Nederland redacteur Pieter van den Blink auteur van het boek ’121, Rue de Lille Nederland aan de Seine ‘. Het boek dat verschijnt n.a.v. het 50 jarig bestaan van het Institut Neerlandais in Parijs.

Het Spoor Terug: De Selvera's deel 1

vanaf 01:24:09

Deel 1 van een portret in twee delen van Zus Jansen. Na de oorlog maakte Zus Jansen deel uit van het vermaarde levenslied duo Helma en Selma. Honderdduizenden platen werden verkocht en dagelijks was het duo te horen op Radio Luxemburg en de Belgische radio. Oudejaarsavond 1954 was het eerste optreden van Zus met haar zusje Mieke. Zij zouden uitgroeien tot het succesvolste zangduo dat Nederland ooit gekend heeft: de Selvera’s met hits als Twee reebruine ogen en De Postkoets. Samenstelling: Gerard Leenders

advertentie