Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Op 23 juli 1955 meldde het Polygoonjournaal dat de voetgangerstunnel naar het Centraal Station in Amsterdam zijn doel voorbij schoot. De gemeente had zich de moeite van het aanleggen van de passage kunnen besparen, want de Amsterdammers waren te eigenwijs om er gebruik van te maken. Een gesprek met Dick Keyzer, het hoe, maar vooral het waarom, van de tunnel. 10.15 Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Met wisselende en vaste gasten en diverse columnisten: Moed, Beleid en Trouw, Een zoektocht naar laaglandse heroïek Afl 3: Zeehelden: van De Ruyter tot Van Speyk Deel drie van een achtdelige serie over het Nederlandse heldendom Gasten: Gerard Rooyakkers, Ronald Prud'homme van Reine en Harry de Bles Columns van Fik Meyer en Hans van der Lugt Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm 11.00-12.00: Naar aanleiding van het tachtigjarig bestaan van de VPRO in deze zomer wekelijks een kort hoorspel uit het VPRO-archief. Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Jammer genoeg is er van de vooroorlogse VPRO op dit gebied niets bewaard gebleven. Afl. 3 Dit hoorspel werd in een iets langere versie in 1960 uitgezonden, in het kader van het Wereld Vluchtelingenjaar. Het hoorspel heet: ‘Het ga je goed in het westen’, en het was te horen in het programma Rijp en Groen. U hoort de acteurs: Jules Croiset, Sacco van der Made, Jeanette van der Heyden, Ko van den Bosch, Cas Baas, Robert Sobels en Johan Wolder. Regie: Coos Mulder. 11.15 De Dorspsfabriek, afl. 3: De uienfabriek van 's-Gravenpolder Deel drie van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. Hoe vier broers een fabriek maakten die over de hele wereld uien exporteerde. Hoe bijna niemand uit het dorp durfde te protesteren tegen de ondraaglijke stank. En hoe de burgemeester een oogje dichtkneep omdat die zich als adviseur liet betalen door "De Gebroeders" Samenstelling: Kees Slager BESTELINFORMATIE: Wilt u deze afleveringen op CD ontvangen maak dan 8,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Helden: zee of Dorpsfabriek: uienfabriek en de uitzenddatum. U kunt de hele 8-delige series bestellen door overmaking van 35 euro op gironummer 444 600 o.v.v. serie Helden of serie Dorpsfabriek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De voetgangerstunnel naar het Centraal Station in Amsterdam

vanaf 00:03:58

Op 23 juli 1955 meldde het Polygoonjournaal dat de voetgangerstunnel naar het Centraal Station in Amsterdam zijn doel voorbij schoot. De gemeente had zich de moeite van het aanleggen van de passage kunnen besparen, want de Amsterdammers waren te eigenwijs om er gebruik van te maken. Een gesprek met Dick Keyzer, het hoe, maar vooral het waarom, van de tunnel.

Laaglands heldendom afl. 3. Zeehelden: van De Ruyter tot Van Speyk

vanaf 00:15:17

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 3: Zeehelden: van De Ruyter tot Van Speyk. Gasten: Gerard Rooyakkers, Ronald Prud'homme van Reine en Harry de Bles. Columns van Fik Meyer en Hans van der Lugt. Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm.

Column van Fik Meyer: Themistocles, de held van de slag bij Salamis

vanaf 00:16:15

Column van Hans van der Lugt: Isoroku Yamamoto, de held van Pearl Harbour

vanaf 00:41:14

VPRO 80 jaar - geschiedenis van het hoorspel: 'Het ga je goed in het westen' (1960)

vanaf 01:04:48

Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Afl. 3 “Het ga je goed in het westen” werd in een iets langere versie in 1960 uitgezonden, in het kader van het Wereld Vluchtelingenjaar. Het hoorspel was te horen in het programma Rijp en Groen. U hoort de acteurs: Jules Croiset, Sacco van der Made, Jeanette van der Heyden, Ko van den Bosch, Cas Baas, Robert Sobels en Johan Wolder. Regie: Coos Mulder.

De dorpsfabriek deel 3: De uienfabriek van 's-Gravenpolder

vanaf 01:16:29

Deel drie van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. Hoe vier broers een fabriek maakten die over de hele wereld uien exporteerde. Hoe bijna niemand uit het dorp durfde te protesteren tegen de ondraaglijke stank. En hoe de burgemeester een oogje dichtkneep omdat die zich als adviseur liet betalen door "De Gebroeders". Samenstelling: Kees Slager (herhaling 1991).

advertentie