Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: 16 juli 1951, de Troonsafstand door de Belgische koning Leopold III en troonsbestyging Boudewijn. Deze troonsoverdracht, 55 jaar geleden, had nogal wat voeten in de aarde. Het werd een onderdeel van de Belgische 'koningskwestie'; een reeks schandalen die koning Leopold III achtervolgde. Een gesprek over deze kwestie met koningshuiskenner en Vlaming Jan van den Berghe. 10.15 Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Met wisselende en vaste gasten en diverse columnisten: Moed, Beleid en Trouw, Een zoektocht naar laaglandse heroïek Afl 2: Oorlogshelden: van Maurits tot Van Heutsz Deel twee van een achtdelige serie over het Nederlandse heldendom Gasten: Gerard Rooyakkers, Olaf van Nimwegen en Jaap de Moor Columns van Fik Meyer en Yolanda Rodriguez Perez Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm 11.00-12.00: Naar aanleiding van het tachtigjarig bestaan van de VPRO in deze zomer wekelijks een kort hoorspel uit het VPRO-archief. Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Jammer genoeg is er van de vooroorlogse VPRO op dit gebied niets bewaard gebleven. Afl. 2: 1951, een tijd waarin gemengd kamperen nog een heikel punt was bij de achterban van de VPRO. Om het bespreekbaar te maken zond de VPRO een hoorspel uit waar in zowel de argumenten voor als tegen aan bod komen. Met de acteurs: Betsy Voogd, Henny Orri, Jeanne Verstraete en Johan Wolder. 11.15 De Dorspsfabriek, afl. 2: Het Arcense bier Deel van twee van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. De Winkler Prins van 1926 noemt het Noordlimburgse gehucht Arcen een bierdorp. "Eigen bier smaakt het best". Zeggen de dorpelingen. Tot brouwerij de Vriendenkring in 1948 door Skol wordt opgeslokt. Samenstelling: Jacqueline Maris BESTELINFORMATIE: Wilt u deze afleveringen op CD ontvangen maak dan 8,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Helden: oorlog of Dorpsfabriek: Arcens bier en de uitzenddatum. U kunt de hele 8-delige series bestellen door overmaking van 35 euro op gironummer 444 600 o.v.v. serie Helden of serie Dorpsfabriek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Troonsafstand door de Belgische koning Leopold III in 1951

vanaf 00:06:35

Op 16 juli 1951 was de troonsafstand door de Belgische koning Leopold III en troonsbestijging Boudewijn. Deze troonsoverdracht had nogal wat voeten in de aarde. Het werd een onderdeel van de Belgische 'koningskwestie'; een reeks schandalen die koning Leopold III achtervolgde. Michal Citroen spreekt over deze kwestie met koningshuiskenner en Vlaming Jan van den Berghe.

Laaglands heldendom 2: Oorlogshelden: van Maurits tot Van Heutsz

vanaf 00:12:30

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 2: Oorlogshelden: van Maurits tot Van Heutsz. Gasten: Gerard Rooyakkers, Olaf van Nimwegen en Jaap de Moor. Columns van Fik Meyer en Yolanda Rodriguez Perez. Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm

Column van Fik Meyer: Achilles de held van het slagveld

vanaf 00:14:12

Column van Yolanda Rodriguez Perez: De Hertog van Alva

vanaf 00:35:05

VPRO 80 jaar: hoorspel over gemengd kamperen (1951)

vanaf 01:08:02

Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Afl. 2: 1951, een tijd waarin gemengd kamperen nog een heikel punt was bij de achterban van de VPRO. Om het bespreekbaar te maken zond de VPRO een hoorspel uit waar in zowel de argumenten voor als tegen aan bod komen. Met de acteurs: Betsy Voogd, Henny Orri, Jeanne Verstraete en Johan Wolder.

De Dorspsfabriek, deel 2: Het Arcense bier

vanaf 01:17:23

Deel van twee van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. De Winkler Prins van 1926 noemt het Noordlimburgse gehucht Arcen een bierdorp. ‘Eigen bier smaakt het best’. Zeggen de dorpelingen. Tot brouwerij de Vriendenkring in 1948 door Skol wordt opgeslokt. Samenstelling: Jacqueline Maris (herhaling 1991).

advertentie