Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Bioloog Jan P. Strijbos vertelt zijn vriend de bioloog en schrijver Jac. P. Thijsse over zijn ervaringen en ontberingen tijdens zijn onderzoek naar de vorkstaart-meeuw op Spitsbergen. Hij illustreert zijn verhaal aan de hand van aanwijzingen op een plattegrond van het gebied dat hij heeft bezocht. Op 6 augustus 1939 zond het polygoonjournaal dit item uit over de zojuist uit Spitsbergen teruggekeerde Jan Strijbos. Bioloog Maarten Loonen trad in zijn voetsporen en zit op dit moment op Spitsbergen, eveneens om vogels te onderzoeken. Een gesprek met hem. 10.15 Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Met wisselende en vaste gasten en diverse columnisten: Moed, Beleid en Trouw, Een zoektocht naar laaglandse heroïek Afl 5: Politieke helden: van Willem III tot Domela Nieuwenhuis Deel vijf van een achtdelige serie over het Nederlandse heldendom Gasten: Gerard Rooyakkers, Dennis Bos en Luc Panhuysen Columns van Fik Meyer en Michaël Zeeman Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm 11.00-12.00: Naar aanleiding van het tachtigjarig bestaan van de VPRO in deze zomer wekelijks een kort hoorspel uit het VPRO-archief. Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Jammer genoeg is er van de vooroorlogse VPRO op dit gebied niets bewaard gebleven. Afl. 5 11.15 De Dorspsfabriek, afl. 5: Het papier in Eerbeek Deel vijf van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. In 1657 werd aan de kristalheldere Gravinnebeek in Eerbeek de eerste papiermolen gebouwd. Bijna 350 jaar later werken 4000 jaar inwoners van het 10.000 inwoners tellende Veluwse plaatje in 'het Papier' vervaardigd in familiebedrijf of multinational. Samenstelling: Hans Olink BESTELINFORMATIE: Wilt u deze afleveringen op CD ontvangen maak dan 8,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Helden: politiek of Dorpsfabriek: Papier Eerbeek en de uitzenddatum. U kunt de hele 8-delige series bestellen door overmaking van 35 euro op gironummer 444 600 o.v.v. serie Helden of serie Dorpsfabriek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jan P. Strijbos vertelt (Polygoon 1939)

vanaf 00:04:20

In een Polygoon-item van 6 augustus 1939 vertelt bioloog Jan P. Strijbos aan zijn vriend de bioloog en schrijver Jac. P. Thijsse over zijn ervaringen en ontberingen tijdens zijn onderzoek naar de vorkstaart-meeuw op Spitsbergen. Aansluitend op dit historisch fragment praat Paul van der Gaag met Maarten Loonen, die op dit moment als bioloog werkzaam is op Spitsbergen.

Laaglands heldendom, afl. 5: Politieke helden

vanaf 00:11:00

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 5: Politieke helden: van Willem III tot Domela Nieuwenhuis. Gasten: Gerard Rooyakkers, Dennis Bos en Luc Panhuysen Columns van Fik Meyer en Michaël Zeeman. Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm.

Column van Fik Meyer: Pericles

vanaf 00:12:17

In de 5e eeuw BC was Pericles de leider van de grootste politieke en culturele bloeitijd die de stad ooit kende.

Column van Michael Zeeman: Benito Mussolini

vanaf 00:34:19

Mussolini was de charismatische fascistische leider van Italië van 1922 tot 1943.

VPRO 80 jaar – geschiedenis van het hoorspel: Piet Ponskaart, scènes uit het leven van een kantoorbediende

vanaf 01:03:12

Met o.a. Dick Zwille, Han Reiziger, Harmke Pijpers en Marylou Busch.

De dorpsfabriek deel 5 - Het papier van Eerbeek

vanaf 01:15:32

Deel vijf van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. In 1657 werd aan de kristalheldere Gravinnebeek in Eerbeek de eerste papiermolen gebouwd. Bijna 350 jaar later werken 4000 jaar inwoners van het 10.000 inwoners tellende Veluwse plaatje in 'het Papier'. Samenstelling: Hans Olink.

advertentie