Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: 20 augustus 1959 was de eerste proefvaart van de Rotterdam, het nieuwe vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn, met als eregasten koningin Juliana en Prins Bernhard. Die passagiersvaart naar Amerika is inmiddels door de opkomst van de luchtvaart al lang verdwenen, maar De Rotterdam bestaat nog steeds. Eind vorig jaar verscheen er zelfs een boek over dit bijzondere schip. Een gesprek met een van de auteurs van dat boek, Nico Guns. Aandacht voor het vlaggeschip van de Holland-Amerikalijn de ss Rotterdam. Met Nico guns, auteur van de scheepsbiografie over de ' Rotterdam' . 10.15 Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Met wisselende en vaste gasten en diverse columnisten: Moed, Beleid en Trouw, Een zoektocht naar laaglandse heroïek Afl 7: Culthelden: Van Nescio tot André Hazes Deel zeven van een achtdelige serie over het Nederlandse heldendom Gasten: Gerard Rooyakkers, René Boomkens en Vic van de Reijt Columns van Fik Meyer en Helmut Hetzel Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm 11.00-12.00: Naar aanleiding van het tachtigjarig bestaan van de VPRO in deze zomer wekelijks een kort hoorspel uit het VPRO-archief. Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Jammer genoeg is er van de vooroorlogse VPRO op dit gebied niets bewaard gebleven. Afl. 7 11.15 De Dorspsfabriek, afl. 7: De IJzergieterij in Ulft Deel zeven van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. Ruim twee eeuwen verschafte de ijzergieterij DRU werk aan de bewoners van Ulft. Oranje pannen, badkuipen, diepzwarte kolenkachels, maar ook bommen voor de Korea-oorlog werden er gemaakt. Totdat begin jaren zeventig wordt overgestapt op de productie van gespecialiseerd plaatwerk. Samenstelling: Gerard Leenders BESTELINFORMATIE: Wilt u deze afleveringen op CD ontvangen maak dan 8,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Helden: cult of Dorpsfabriek: IJzergieterij Ulft en de uitzenddatum. U kunt de hele 8-delige series bestellen door overmaking van 35 euro op gironummer 444 600 o.v.v. serie Helden of serie Dorpsfabriek. INFO: ' ss Rotterdam, een beknopte scheepsbiografie' - Arnout en Nico Guns, uitg. Walburgpers, isbn 90 5730 397 3 (2005)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Proefvaart met de “SS Rotterdam”

vanaf 00:04:42

Op 20 augustus 1959 doet Polygoon verslag van de eerste proefvaart van de SS Rotterdam. Presentator Michal Citroen praat na afloop van het fragment met Nico Guns, co-auteur van het in 2005 verschenen boek “De SS Rotterdam – een beknopte scheepsbiografie”, over de huidige staat en toekomst van het schip.

Laaglands heldendom, afl. 7: Culthelden

vanaf 00:14:29

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 7: Culthelden –Van Nescio tot André Hazes. Gasten: Gerard Rooyakkers, René Boomkens en Vic van de Reijt Columns van Fik Meyer en Helmut Hetzel. Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm.

Laaglands heldendom, afl. 7: Culthelden

vanaf 00:14:29

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 7: Culthelden – Van Nescio tot André Hazes. Gasten: Gerard Rooyakkers, René Boomkens en Vic van de Reijt Columns van Fik Meyer en Helmut Hetzel. Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm

Laaglands heldendom, afl. 7: Culthelden

vanaf 00:14:29

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 7: Culthelden –Van Nescio tot André Hazes. Gasten: Gerard Rooyakkers, René Boomkens en Vic van de Reijt. Columns van Fik Meyer en Helmut Hetzel. Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm

Column van Fik Meyer: Odysseus

vanaf 00:15:28

Odysseus is het geesteskind van Homerus, vereeuwigd in de Odyssee, gechreven ca. 800 vChr.

Column van Helmut Hetzel: Rudi Carrell

vanaf 00:38:05

De beroemdste Nedrlandse cultheld in Duitsland, tv-presentator Rudi Carrell.

VPRO 80 jaar – geschiedenis van het hoorspel (Borat)

vanaf 01:03:31

onder eindredactie van Rik Zaal (compilatie fragmenten jaren tachtig).

VPRO 80 jaar – geschiedenis van het hoorspel: Borát

vanaf 01:03:31

Hoorspelserie onder eindredactie van Rik Zaal (compilatie van fragmenten uit de jaren tachtig)

De dorpsfabriek deel 7 – IJzergieterij in Ulft

vanaf 01:15:54

Deel zeven van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. Ruim twee eeuwen verschafte de ijzergieterij DRU werk aan de bewoners van Ulft. Oranje pannen, badkuipen, diepzwarte kolenkachels, maar ook bommen voor de Korea-oorlog werden er gemaakt. Totdat begin jaren zeventig wordt overgestapt op de productie van gespecialiseerd plaatwerk. Samenstelling: Gerard Leenders (herhaling 1991)

advertentie