Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Op 13 augustus 1933, vandaag precies 73 jaar geleden, werd de Chief Scout of the World (padvinderij) , lord Baden-Powell in Nederland werd verwelkomd. Een gesprek over Baden-Powell en zijn reislust met de conservator van het Scouting Museum, Jan van der Steen. 10.15 Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Met wisselende en vaste gasten en diverse columnisten: Moed, Beleid en Trouw, Een zoektocht naar laaglandse heroïek Afl 6: Sporthelden - van Atje Keulen tot Johan Cruijff Deel zes van een achtdelige serie over het Nederlandse heldendom Gasten: Gerard Rooyakkers, Marnix Koolhaas en Aart Aarsbergen Columns van Fik Meyer en Simon Kuper Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm 11.00-12.00: Naar aanleiding van het tachtigjarig bestaan van de VPRO in deze zomer wekelijks een kort hoorspel uit het VPRO-archief. Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Jammer genoeg is er van de vooroorlogse VPRO op dit gebied niets bewaard gebleven. Afl. 6 11.15 De Dorspsfabriek, afl. 6: De Ploeg in Bergeyk Deel zes van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. Het begon met een paar weefgetouwen in de schuur van een vegetarisch herstellingsoord. Dat veranderde in een harmonieus gebouw van staal en glas, ontworpen door Rietveld. De uitzonderlijke geschiedenis van een werkgemeenschap. Samenstelling: Kiki Amsberg BESTELINFORMATIE: Wilt u deze afleveringen op CD ontvangen maak dan 8,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Helden: sport of Dorpsfabriek: Ploeg Bergeyk en de uitzenddatum. U kunt de hele 8-delige series bestellen door overmaking van 35 euro op gironummer 444 600 o.v.v. serie Helden of serie Dorpsfabriek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Lord Baden Powell brengt een bezoek aan ons land (Polygoon 1933)

vanaf 00:04:04

Op 13 augustus 1933 deed Polygoon verslag van het bezoek van Baden Powell aan Nederland. Powell was oprichter en leider van de padvinderij. Aansluitend spreekt Mathijs Deen met Jan van der Steen, conservator van het Scouting Museum in Baarn.

Laaglands heldendom, afl. 6: Sporthelden

vanaf 00:14:31

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 6: Sporthelden - van Jaap Eden tot Johan Cruijff. Gasten: Gerard Rooyakkers, Marnix Koolhaas en Aart Aarsbergen Columns van Fik Meyer en Simon Kuper. Samenstelling/presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm.

Column van Fik Meyer: Milo van Croton en Diocles

vanaf 00:15:24

Over de eerste sporthelden uit de Oudheid: worstelaar Milo van Croton en wagenmenner Diocles.

Column van Simon Kuper: Gerd Müller

vanaf 00:42:20

In de roemruchte finale van het WK-voetbal in 1974 maakte Gerd Müller de winnende treffer voor Duitsland.

VPRO 80 jaar – geschiedenis van het hoorspel: De kale kapper en de dode dokter (1977)

vanaf 01:03:20

Hoorspel van Wim Noordhoek, uitgezonden in “God’s eigen radioprogramma”. Met Harmke Pijpers, Cor Galis en Gerrit Komrij.

De dorpsfabriek deel 6 – De Ploeg in Bergeyk

vanaf 01:15:20

Deel zes van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. Het begon met een paar weefgetouwen in de schuur van een vegetarisch herstellingsoord. Dat veranderde in een harmonieus gebouw van staal en glas, ontworpen door Rietveld. De uitzonderlijke geschiedenis van een werkgemeenschap. Samenstelling: Kiki Amsberg. (herhaling 1991)

advertentie